Погромен вандализъм на гробището в Асеновград, дни преди Задушница (СНИМКИ)

15366
Погромен вандализъм на гробището в Асеновград, дни преди Задушница (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com/Мариана Димитрова

Погром с множество счупени мраморни плочи, вази, кандилници (стъклени и глинени) и хлътнали гробища на новия гробищен парк в Асеновград, дни преди задушница. По неофициална информация, близо 20 са протоколите за с описани щети само в рамките на няколко седмици.

Арестуваха български ромки за вандализъм в гръцки музеи

Гръцката полиция задържа две българки от ромски произход, които са заподозрени във вандалски прояви в едни от най-известните музеи в Ат...

Асеновградчанката Мариана Димитрова е сред потърпевшите. Тя и близките й отишли, за да почистят гроба на свой роднина, тъй като на самия ден, в който християните почитат своите починали близки, няма да са в града. Така се натъкнали на неприятната гледка. Още девет странични гроба също били с видимо умишлено изпотрошени вещи.

Мариана е подала сигнал за пораженията до служител в Обредния дом, която описала щетите. Веднага след това, асеновградчанката е подала жалба, адресирана до кмета на града - доктор Емил Караиванов, тъй като гробищният парк е собственост на общината. Публикувайки снимки в социалната мрежа на случилото се, се оказало, че от същата ситуация са пострадали и други граждани. Обезверени от действия на отговорните институции обаче хората просто премълчават, поправят щетите и не съобщават на никого за проблема.

Внук на експолицейски шеф в Смолян арестуван за вандализъм (СНИМКИ)

Даниел - внук на експолицейския шеф в Смолян Александър Савов, е бил арестуван за вандализъм. Срещу 23-годишншия криминално проявен мл...

По мнение на асеновградчанката, причината за погрома е основно вандалщина. Според нея, изпочупването на мраморни плочи и други гробищни атрибути не е от животни, а явно си личи, че е извършено с чук или друг предмет. Чрез жалбата си до градоначалника Мариана Димитрова поставя искане да бъде възстановено заграждението, от страната на ромската махала, което отдавна липсва. Тя разказа, че поради липсата на ограда в гробищния парк влизат коне, изхвърлят се дрехи, а мястото в непосредствена близост до гробовете се ползва и като незаконно сметище.

Друго, което жената посочва, като проблем, са просещите деца и възрастни роми, влизащи в гробищата и притесняващи гражданите, дошли да почетат паметта на своите починали близки. Чрез жалбата си тя настоява да бъде засилена охраната на гробищния парк, за да се ограничи вандализмът, да не се допуска влизането на просяци и животни, както и образуването на нерегламентирани сметища вътре.

"Настоявам за бързи действия, от Ваша страна, за възстановяване на щетите, за изграждане на висока ограда, която ще пречи на ромите да рушат гробовете на нашите близки, и гласност, ако Вие намерите нарушителите, в което дълбоко се съмнявам, защото смятам, че Вашият авторитет на кмет е компрометиран!", посочва категорично в заключение на писменото си искане до управляващите Мариана Димитрова. Екипът на Actualno.com потърси за мнение и предложение за решение на проблема община Асеновград, но от пресцентъра не отговориха на позвъняването ни.

Вандали поругаха гробищния парк в Казанлък

Неизвестни вандали поругаха гробищния парк в Казанлък, информираха от полицията. В 10.30 часа вчера в Районното полицейско управление ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Обвиниха Динко от Ямбол за участие в организирана престъпна група

Била се самонаранила: Намушканата жена в дома й промени показанията си

Кокаин за 1,5 млн. хванаха в камион на "Калотина" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com