Политически шпионаж или политически шантаж - арестите около Румен Радев

6686
Политически шпионаж или политически шантаж - арестите около Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Разследваният за шпионаж съветник на президента Илия Милушев опитал да прехвърли вина на самия държавен глава Румен Радев, когато го разпитвали за секретните документи, открити у него, пише в. "24 часа".

Според информацията на медията, Милушев първо казал, че документите, които бяха открити в касата му и заради които беше задържан, са му били дадени от Румен Радев. После обаче заявил, че ги намерил в касата си, без да знае как са попаднали там. Според правилата, по които се ползва класифицираната информация, подобни документи с гриф "Секретно" и "Поверително", които по закон се предоставят и на президента, няма как да бъдат изнасяни от институцията.

Мирно приключи многохилядният протест в София

Мирно приключи многохилядният протест в столицата, предаде БГНЕС. Протестът започна в ранния следобед, веднага след показната акция на...

Припомняме, че освен Милушев бяха арестувани още секретарят по правните въпроси на Радев - Пламен Узунов, както и Пламен Бобоков плюс бивш разузнавач - обобщение ТУК!

Разследването срещу Илия Милушев започва в началото на месец юни тази година, когато Военноокръжната прокуратура съобщи, че за изнасяне на секретна информация от службата е задържан служител на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР). В жилището на разузнавача са открити документи с гриф "Секретно" и "Поверително", което е наказуемо със затвор от 5 до 15 години, лаконично съобщиха тогава от прокуратурата.

Според държавното обвинение, документите са изнасяни от ДАР и са давани на Милушев в нарушение на всички правила - на тайни срещи в офис в сградата на КНСБ на пл. “Македония” в София, който Милушев ползвал като бивш административен директор на Синдикална взаимнозастрахователна кооперация, свързана с предишната му роля на военен пилот.

Прокуратурата се задейства за арест, след като Милушев не съдейства при разпит като свидетел. Сега се разследва дали той е изнасял държавни тайни в чужбина. Съществува обаче и втора хипотеза - съветникът на президента да е част от схема за политически шпионаж. Въпросът е дали президентът се е облагодетелствал, като е получавал данни от разузнаването без да трябва да минава по канален ред. Президентът и Милушев се познават от времето във ВВС.

Радев: Да изхвърлим мафията от изпълнителната власт и прокуратурата (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев излезе пред събралите се пред президенството хора и открито атакува изпълнителнтата власт и прокуратурата. "Бъ...

“Вече няма недосегаеми! Не може затворите да са пълни само със социално слаби и без политическо влияние български граждани. Прокуратурата действа на базата на закона както в Държавната агенция за българите в чужбина, МОСВ, Комисията по хазарта, ГДБОП, така и в администрацията на президента”. Това написа в Twitter главният прокурор Иван Гешев, след като акцията в президентството приключи и Илия Милушев и Пламен Узунов вече бяха задържани в различни районни управления в София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Здравословен проблем е вероятната причина за трагедията в Казанлък

Разпитват свидетели по делото срещу Васил Михайлов за побой

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Мъж загина при пожар в известна местност над Пловдив

10-годишно момче почина в двора на училище в Казанлък

След жестоко убийство край Мизия: 18 години затвор за извършителя

В обществена сграда: Ограбиха и биха мъж във Велинград

Търсила си работа: 52-годишна беше наета като куриер на ало-измамник

Шофьор уби пешеходец в Самоков и избяга

Заплаха с нож и закана за убийство на жена: Нидерландец е задържан в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com