Президентът Румен Радев: Обвиненията в шпионаж за Русия са абсурдни и нелепи

9604
Президентът Румен Радев: Обвиненията в шпионаж за Русия са абсурдни и нелепи
Снимка: БГНЕС

Обвиненията за шпионаж в полза на Русия са абсурдни и нелепи, здравият разум напуска българското политическото пространство, особено управляващите. Това беше първият коментар на президента Румен Радев по акцията на Прокуртурата заради съмнения в шпионаж за Русия от последните дни. , предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив.

Името на Радев беше замесено в шпионския скандал, който се развива от понеделник. Прокуратурата обвини председателя на "Русофили" и бивш издател на в. "Дума" Николай Малинов в шпионаж в полза на Руския институт за стратегически изследвания, ръководен от бившия генерал Леонид Решитников, както и руската организация "Общество Двуглав орел". Решетников нашумя заради срещата му с председателя на БСП Корнелия Нинова в Русия и разговора за кандидатурата за президент Румен Радев. За него важи забрана да влиза на българска територия за 10 години, а Николай Малинов го грозят до 15 години затвор. При разследването беше разпитан и социологът Живко Георгиев, на когото е било поръчано социологическо проучване преди президентските избори. В момента Георгиев е и член на Стратегическия съвет при президента Радев.

Прокуратурата: Юрий Борисов е разпитан в качеството му на свидетел

Юрий Борисов е разпитан в качеството му на свидетел, обявиха официално от ръководството на Специализираната прокуратура. Следователи от...

"Това е изключително тежко обвинение. Очаквам от следствието да представи неоспорими факти. В противен случай ще остане съмнението, че български институции са употребени в режисиран вътрешнополитически сценарии. Очаквам наистина категорични доказателства, че българската външна политика не се е превърнала в заложник на вътрешнопартийни интереси и обслужваща интересите на управляващите", коментира президентът.

"Тезата за шпионаж в полза на Русия е толкова абсурдна и нелепа, че човек даже и не може да я коментира. Но аз съм избран с гласовете на 2 милиона българи и подобни твърдения и инсинуации са обида най-вече към всички тези хора. Мисля, че безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети се изражда в паническо търсене на враг така, че хората да се противопоставят непрекъснато един на друг и да не могат да се обединят в търсене на отговорност за проблемите и провалите днес", каза президентът Румен Радев.

Държавният глава беше в Пловдив за откриването на португалски инвестиционен проект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Викат на разпит Живко Коцев и в КПКОНПИ

Пореден опит за старт на делото „Дебора“

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Крими