Прокуратурата иска задържане на жената на Васил Божков, Гешев пак нападна бизнесмена

17573
Прокуратурата иска задържане на жената на Васил Божков, Гешев пак нападна бизнесмена
Снимка: БГНЕС

В Специализирания наказателен съд е внесено искане от страна на Специализираната прокуратура, за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Елена Динева, съпруга на Васил Божков.

От съда съобщиха, че Динева е с повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група.

Откриха оръжие в офиса на Божков

При извършваните действия по разследването – претърсвания и изземвания, в офис на ул. „Московска“ 43 в столицата, бе ...

Досега от прокуратурата отричаха разследването срещу собственика на "Нове холдинг" да засяга и нея. Преди 20-на дни говорителката на главния прокурор - Сийка Милева, нарече "жълти клюки" информациите, че тя е била задържана по време на акциите в имотите на Божков в края на януари.

Тогава самият той все още беше в неизвестност и коментираше от разстояние в медиите случващото се. Той изрично подчерта, че Динева няма нищо общо с хазартния му бизнес, но въпреки това била сред задържаните при акцията в дома и в офисите му.

Междувременно днес главният прокурор Иван Гешев коментира открития вчера в офиса на Божков документ, в който са отразени криминална регистрация, както и две присъди - за незаконна хазартна дейност от 1979 г. и за средна телесна повреда от 1982 г. Бланката е била скрита в заключена каса. Гешев посочи, че в един момент Божков е почувствал, че е по-силен от държавата.

Малко преди да бъде обвинен в различни престъпления, бизнесменът напусна държавата, като и в момента текат процеси на изземване на предмети с културна стойност от офисите му.

Там вчера освен различни артефакти, обвити в салфетки, във вестници, прибрани в кашони или в кутии за пури, Прокуратурата откри огнестрелно оръжие и регистрационна бланка за криминалистическа регистрация.

Фондация "Тракия": Властите дойдоха със сандък за колекцията на Божков (СНИМКИ)

Информацията, с която разполагаме към момента, е че се изземват културно-исторически ценности, които са част от античната колекция на В...

"Това е оригинален документ за криминална регистрация преди 1978 година. Защо сега се открива ли, защото сега съм главен прокурор и защото сега има политическа воля. Това не е справка, а е бланка. Тя показва, че едно лице е осъдено два пъти. След това този документ се е прибрал като спомен и артефакт."

Главният секретар на Вътрешното министерство Ивайло Иванов пък е разпоредил пълна проверка на звеното в МВР, което е изнесло и предало незаконно на Васил Божков оригинален документ за негова криминална регистрация отпреди 1989 г.

Във връзка с изземванията, Гешев заяви, че някои новини са фалшиви и каза още, че има хора, които защитават това, което са изкупили от иманяри, откраднали от българска земя и си го складират по офисите.

"Ясно е, че ако всички артефакти бяха регистрирани и законно придобити, нямаше да се съхраняват така. Документите за екстрадицията са предадени, оттук нататък топката е в ОАЕ", добави Гешев.

В момента Гешев е на специализирана полицейска операция по линия на противодействието на битовата престъпност, която се провежда в Благоевград. В нея участват служители на жандармерията и на полицията.

Продължават изземванията от офисите на Божков, Фондация "Тракия" с протестно писмо и снимки (ВИДЕО)

Следователи от Следствения отдел при Специализираната прокуратура продължават да извършват действия по разследването – претърсван...

Има задържани 15 лица, но главният прокурор посочва, че в сравнение с останалата страна и проверките, които се извършват в другите градове в страната, Благоевград е на много добро ниво. Именно затова прокуратурата работи активно и с кметовете, твърди Гешев.

Главният прокурор коментира и темата по повод разпоредената от него проверка на приватизационния процес, че тя ще започне с най-големите сделки и какви пари са влезли в държавата активи.

"Ще започнем от най-големите активи и следващите. Ще се върви на етапи - по 10-20 фирми. След като са проверени от ДАНС и има събрана информация от Сметната палата, Министерството на икономиката и Министерството на финансите, тя ще бъде подавана в прокуратурата и ще бъде оповестена публично", уточни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Жена загина при катастрофа с ТИР край Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com