Прокуратурата не е сезирана от Испания за разследването, свързано с Борисов

7291
Прокуратурата не е сезирана от Испания за разследването, свързано с Борисов
Снимка: БГНЕС

Българската прокуратура не е сезирана от испанската прокуратура за подобно разследване като описаното в каталунското издание "Периодико". Това заяви за БНТ говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че полицията в Каталуния и прокуратурата за борба с корупцията в Испания разследва дали Борисов е свързан с възможно пране на пари в пиренейската държава. Подобно твърдение публикува в петък испанският вестник „El Periodico”.

Борисов: Никой от Каталуния не ме е търсил за разследване (ВИДЕО)

За стотен път ще кажа, че нито имам къща, нито имоти, нито съм ходил там – ходил съм в Барселона преди 15 години. Подбрани са хор...

Според изданието през март 2019 г. полицията в Каталуния е получила жалба от българската неправителствена организация MC BUUP (бел. ред. става дума за Гражданско сдружение - БОЕЦ). Както информира изданието, бенефициент от възможни машинации би могла да е бившият български модел Борислава Йовчева. Жената и нейният баща участвали в две фирми със седалище в Барселона – „Numin Invest SL” и „EMA BGS SL”, които от 2013 година са получили повече от 5 милиона евро. Тези средства може да идват от физически лица, живеещи извън пределите на Испания. В жалбата на неправителствената организация се твърди, че Йовчева и семейството ѝ живеят в разкошна вила в провинция Барселона, отбелязва още БГНЕС.

По повод появилите се обвинения, днес премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел, заяви: "Нито имам къща, нито имам имоти, нито съм ходил в Барселона. Сигурно преди 15 години съм ходил като кмет. Нямам нищо общо с тези фирми, някои хора не съм виждал по 20 години. Никоя служба, власт, прокуратура, полиция не ме е потърсила да ме пита това вярно ли е. Аз се отнасям с разбиране към шествието на моя съсед по месторабота. Не казвам, че президентът седи зад това. Децата, разузнавачите от ГРУ, го говориха всичко това. Това беше преди година близо".

"Защо да отговарям за нещо, за което не са открити доказателства", каза още премиерът пред журналисти в Брюксел. "Това да познаваш или не някого, не те правят замесен в каквото и да било. Все едно да ме питате, дали съм виждал някого преди 15-20 години. С моята интензивност на работа, понякога забравям", посочи още Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж загина при пожар в известна местност над Пловдив

10-годишно момче почина в двора на училище в Казанлък

След жестоко убийство край Мизия: 18 години затвор за извършителя

В обществена сграда: Ограбиха и биха мъж във Велинград

Търсила си работа: 52-годишна беше наета като куриер на ало-измамник

Шофьор уби пешеходец в Самоков и избяга

Заплаха с нож и закана за убийство на жена: Нидерландец е задържан в София

Отоци и синини: Мъж преби приятелката си в Костинброд

Стрелял по кучета: Разследват мъж в Перник

Инцидент в Пирин: Англичанка е с опасност за живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com