Прокуратурата отново разсекрети данни срещу "Тад груп" и ги даде на медиите

7397
Прокуратурата отново разсекрети данни срещу "Тад груп" и ги даде на медиите
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата публикува нови доказателства, установени от разследващите, за обвинените в тероризъм след атаката срещу НАП хакер Кристиан Бойков и шефът му Иван Тодоров.

"Въпреки прозрачността се разпространяват неверни твърдения, които целят злепоставяне на магистрати", аргументират разсекретяването на доказателствата от прокуратурата.

Делото е срещу компанията „Тад груп”, а обвинените за източването на данните на 5 милиона българи от системата на НАП са трима. Решението на магистратите е взето след множество запитвания.

Разследващите до момента съобщиха, че са налични данни за сериозни престъпления, включително опит за дестабилизация на държавата и правителството и всяване на хаос в обществото.

Обвинените по делото са шефът на „Тад груп” Иван Тодоров, търговският директор Георги Янков и служителят Кристиян Бойков.

Фирмата-майка на Tad Group подготвя искове срещу България

Фирмата-майка на Tad Group подготвя искове срещу България по Конвенцията  за защита на чуждестранни инвестиции, тъй като от случва...

Действието на спецпрокуратурата идва по-малко от месец, след като прокурор Евгения Станкова обяви, че делото ще се гледа при закрити врата, за да не бъдат разгласявани данни, които да всяват допълнително социално напрежение и паника в обществото.

Тогава Станков бе категорична, че каквито и въпроси да й бъдат задавани те са обект на засекретяване, тъй като касаят националната сигурност и тя няма да може да отговоря на тях.

В крайна сметка доказателства продължават да бъдат изнасяни по официалния ред чрез сайта на прокуратурата.

Експертната справка можете да видите тук

Кой всъщност е открил некадърността на защитата на системата на НАП?

Около 50 IT специалисти са коментирали уязвимостта на НАП в отворен чат през април 2019 година. Това обяви адвокатът на Кристиян Бойков...

Записи от камерите тук

Разпитите на свидетелите тук

Новите разговори сочат, че извършителите са знаели точно какво правят и в деянието им има умисъл. Специализираната прокуратура предоставя допълнителна информация, пише в новото съобщение по повод доказателствата.

Прокуратурата пак използва медиите като съд по делото "TAD Group"

Прокуратурата направи публично достояние нова серия от доказателства по делото за хакерската атака срещу НАП. Те бяха представени по вр...

На 08.08.2019 г. в проведено съдебно заседание Апелативният специализиран наказателен съд взе спрямо обвиняемия Иван Тодоров най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража".

Съдът се запозна с представените от Апелативната специализирана прокуратура нови доказателства във връзка с извършената хакерска атака срещу НАП. Той и останалите двама души са обвинение в тероризъм.

До настоящия момент Специализираната прокуратура на два пъти оповести данни от досъдебното производство, като тези доказателства са разгласени след разрешение на наблюдаващия прокурор, както и след като същите са били предмет на съдебно обсъждане.

Припомняме, че от НАП и правителството потвърдиха, че „Информационно обслужване“ никога досега не е подлагала на одит системата на НАП, за да се установят превантивно пропуските в сигурността. Въпреки това директорът на НАП Галя Димитрова не пое никаква отговорност за безпрецедентния теч в НАП, който беше отразен в големите международни медии, а бяха уволнени двама чиновника на ниско ниво.

Предстои Комисията за защита на личните данни да обяви каква ще е глобата за НАП. Максималната сума може да бъде до 20 млн. лв., но по неофициална информация ще е само 4 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Викат на разпит Живко Коцев и в КПКОНПИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com