Прокуратурата отрече с аргументи твърдението, че Иван Гешев може да е прал пари

13257
Прокуратурата отрече с аргументи твърдението, че Иван Гешев може да е прал пари
Снимка: БГНЕС

Изпратените до Actualno.com документи от анонимен подател, че единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев е бил проверяван заради предполагаеми недекларирани банкови сметки в Швейцария и Монако, са фалшиви. Това твърди в свое официално прессъобщение прокуратурата.

Според съобщението, главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил моментално проверка на информацията. Проверката е показала, че никога не е създавано писмо от ДАНС (с рег. № ФР-10-7326/04.11.2015 г.) към зам.-главния прокурор Борислав Сарафов с обяснения за данни за евентуални сметки на Иван Гешев, а Борислав Сарафов не е пращал писмо до ДАНС с искане за проверка на Гешев с изх. № 473/2015 г./12.10.2015 г. Под въпросния изходящ номер (изх. № 473/2015 г./12.10.2015 г.) съществува преписка по повод касационна жалба срещу решение на Апелативен съд Велико Търново, казва държавното обвинение, без да уточнява за какво решение става въпрос.

Освен това, прокуратурата подчертава, че Борислав Сарафов "никога и по никакъв повод не е изпращал, респ. получавал, публикуваните писма, както и че такава проверка нито му е била възлагана, нито е инициирана от него. Такова е и становището на ръководството на ДАНС".

В прессъобщението на държавното обвинение е посочено и, че на 13 май, 2019 година, главният прокурор Сотир Цацаров е изискал от председателя на ДАНС цялата налична в агенцията информация /включително и от финансовото разузнаване/ относно банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности, които не са декларирани от тях по съответния ред. На 19 юли, 2019 година, е върната справка до Цацаров, че общо 11 лица, заемащи висши публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, притежават лично или чрез свързани или подставени лица, банкови сметки в чужбина, недвижими имоти и/или друго имущество на значителна стойност в чужбина, участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании, и са извършили разходи и инвестиции в чужбина, които не са декларирани по надлежния ред пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Установено е и, че общо 27 съдии, прокурори и следователи не са декларирали установените от ДАНС банкови сметки и имоти на магистратите в чужбина. "Прокурор Иван Гешев не е след магистратите, за които са установени притежавани и недекларирани по съответния ред банкови сметки или друго имущество", гласи прессъобщението на държавното обвинение.

Прокуратурата посочва, че НАП проверява общо 38 лица, заемащи публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт. След приключване на данъчните проверки, прокуратурата ще прецени наличието на предпоставки за образуване на наказателни производства срещу лицата за евентуално извършени данъчни престъпления.

Прокуратурата е категорична и, че "документите" са очевидно неистински и целта на публикуването им определено е свързана с насроченото за утре, 24.10.2019 г., изслушване на кандидата за главен прокурор".

ПЪЛНОТО ПРЕССЪОБЩЕНИЕ НА ПРОКУРАТУРАТА!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com