Прокуратурата поднови разследване за пране на пари срещу близък до Борисов

7823
Прокуратурата поднови разследване за пране на пари срещу близък до Борисов
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата реши да продължи с разследването за пране на пари срещу сочения за един от близките хора до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - бившият шеф в Североизточното държавно предприятие Бейзат Яхя. От апелативната прокуратура във Варна съобщиха, че с разрешение на заместник-главен прокурор досъдебното производство е възложено под надзора на Окръжна прокуратура – Варна, съобщава в. "Сега".

ОЩЕ: МВР се захвана с бившия шеф на соченото за любимо ловно стопанство на Борисов

Яхя е по-известен покрай ловното стопанство "Паламара". През февруари миналата година полицията извърши претърсвания в имоти на Яхя. Тогава бяха открити 14 ловни пушки, пистолет, ловни трофеи - меча кожа, еленови рога, както и документи за продажба на държавни имоти, за които се предполага, че са закупени от подставени лица. В имот в с. Осеновец пък бяха намерени около 3 800 бутилки алкохол, които са били заводско запечатани, но без акциз и бандероли. Според стопанисващия имота, алкохолът е бил собственост депутата от ГЕРБ Илтер Бейзатов. Установените количества нелегален алкохол бяха иззети във връзка с образувано досъдебно производство по описа на агенция "Митници", съобщиха разследващите.

Уволниха шефа на стопанството, където е любимата хижа на Борисов, твърди съпредседател на ДБ

Новият шеф на ловно стопанство Паламара Гюнай Кадиров (вдясно на снимката), който отвори любимата резиденция на Бойко Борисов за просто...

Първоначално наблюдаващ прокурор по делото за пране на пари срещу Яхя беше Виолета Радева от Окръжната прокуратура във Варна. Тя събира над 30 тома документи и данни, но бива откомандирована и вече има втори наблюдаващ прокурор, който е пожелал събраното да бъде върнат в Шумен. Впоследствие досъдебното производство претърпява и трети обрат, след като по лично разпореждане на главния прокурор Иван Гешев то бе изпратено в Националната следствена служба.

През март, 2023 година беше съобщено, че досъдебното производство за незаконни финансови сделки, за изпиране на пари и за подкуп от длъжностно лице срещу Бейзат Яхя е прекратено. "Разследването дойде от София с мнение за прекратяване от следователя, който го е водил. Колегата се е съобразил с това мнение, предвид, че делото е било водено изчерпателно, и го е прекратил", коментира тогава шуменският окръжен прокурор Орлин Куздов пред сайта "За истината".

Припомняме, че на 1 април, 2020 година, Североизточното държавно предприятие обяви търг с тайно наддаване за продажбата на урегулиран поземлен имот от 11 960 кв. м площ, от които 842 кв. м са застроени, в шуменското село Венец, популярно с това, че се намира в ловното стопанство "Паламара". Върху парцела в ловното стопанство има три сгради - 120 кв. м панелна конструкция, построена през 1984 г., и две масивни конструкции от 120 кв. м и 540 кв. м. Началната цена без ДДС е 81 300 лв. Решението е на УС на Североизточното държавно предприятие, което управлява "Паламара", като е имало позволение от земеделския министър в третото правителство на ГЕРБ Десислава Танева, защото иначе по Закона за държавната собственост такава продажба е невъзможна. Освен това – оценката за цената е правена от Симеон Бънков, който е управител в сдружението "Ловно-рибарско дружество "Паламара", заедно със сина на Бейзат Яхя – Илтер Бейзатов Садъков. Садъков влезе в Изпълнителната комисия на ГЕРБ през 2021 година, но в сайта на ГЕРБ е посочен с фамилията "Бейзатов".

ОЩЕ: Манолова тръгна да проверява любимата хижа на Бойко Борисов и се заяде с кадър на ДБ (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Неправоспособен тийнейджър е с опасност за живота - катастрофирал с мотор

Мотокар затисна мъж докато товари стока, загина на място

Опит за убийство в столичния квартал „Факултета“

Престори се на внука й: Мъж измами възрастна жена в Стара Загора

Откриха тяло на мъж до детска ясла в Русе

Чакал дълго за преглед: Мъж заплаши лекар с пистолет

6 задържани чужденци от бежанските центрове в София

Психично болен мъж преби майка си

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com