Прокуратурата подозира зам.-министър за участие в организирана престъпна група

3193
Прокуратурата подозира зам.-министър за участие в организирана престъпна група
Снимка: БГНЕС

Шест души са били задържани след днешните спецакции. Сред тях е и зам.-министърът на екологията Красимир Живков, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Той съдействал за внасянето на боклука от Италия у нас и оказвал натиск върху свои служители да издават разрешителни за внос и износ на отпадъци на определени фирми, въпреки че те не са отговаряли на изискванията. който не искал да се подчини го принуждавали да напусне, посочват от държавното обвинение.

Емил Димитров: Няма да искам оставката на зам.-министър Живков

Няма да искам оставката на заместника си Красимир Живков, който по-рано днес беше отведен за разпит. Аз нямам и такова право. Зам. - ми...

"Събрани са множество писмени и гласи доказателства и доказателствени средства, от които се установява, че зам.-министърът на околната среда и водите е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци основно от Италия", каза Сийка Милева на извънреден брифинг на Специализираната прокуратура.

По думите й Специализираната прокуратура наблюдава досъдебното производство още от януари месец за организирана престъпна група, създадена с користна цел, в която участват длъжностни лица, среди които бивш директор на РИОСВ-Плевен и заместник-министър на околната среда и водите.

"В тази връзка днес бяха извършени множество действия по разследването: претърсвания и изземвания на над 40 адреса на територията на цялата страна: София, Ботевград, Правец, Пловдив, Плевен, Монтана, Смолян и села от Община Кюстендил", посочи тя.

Сийка Милева отбеляза, че събраните до момента доказателства сочат, че заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков индиректно е оказвал натиск върху служители на дирекции за съгласуване на нотификации на дружества, въпреки че те не са отговаряли на необходимите изиксвания. Служителите, които са отказвали да съдействат, са били освобождавани или принуждавани да напуснат министерството.

Зам.-министър Красимир Живков е отведен за разпит

Екипи на ДАНС и прокуратурата влязаоха в сградата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в София. Акция се провежда и в Бо...

"Всяко дружество, генериращо опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън България или да го предаде на друго българско дружество за последваща преработка. За да изнесе опасния отпадък извън България, дружеството трябва да получи нотификация от МОСВ.

Заместник-министърът на МОСВ е отказвал издаването на такива нотификации и по този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени, контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на Република България", допълни говорителят на главния прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com