Прокуратурата пусна записи на Божков с известен журналист и може би с депутат от БСП

10942
Прокуратурата пусна записи на Божков с известен журналист и може би с депутат от БСП
Снимка: БГНЕС

Специализирана прокуратура отдели материали от досъдебното производство, водено срещу обвиняемия Васил Божков и други лица, за участие в организирана престъпна група и други престъпления.

На база отделените материали е образувано ново досъдебно производство за престъпление по глава Първа от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. В Глава Първа на НК обаче се поставят като цяло общи положения за наказателното право - най-вече за какви задачи преследва кодексът и за кого се отнася! В тази глава няма текстове за конкретни видове престъпления, освен препратка за държавна измяна - чл. 95, но това е Глава Първа от особената част на кодекса.

Гешев: Днес ще покажем на всички българи, че никой не е над закона

"Благодаря на партньорите ни от Съединените щати и посолството им в България за подкрепата за върховенството на закона и безкомпромисни...

Част от събраните материали представляват веществени доказателствени средства, събрани по реда на НПК. С разрешение на наблюдаващите прокурори съгласно чл. 198 НПК, с оглед на особения обществен интерес на делото и съзнавайки отговорността си пред българските граждани и обществото за запазване на правовия ред в страната, както и при спазване на закрепеното в чл. 41 от Конституцията на Република България, право на българските граждани да бъдат информирани, Специализирана прокуратура оповестява съдържанието на доказателствения материал, а именно четири телефонни разговора на обвиняемия, спрямо когото са прилагани специални разузнавателни средства.

На 10 юни 2020 г. обвиняемият Васил Божков провежда разговор с лице, за което са налице данни от справка на ДАНС, че е Огнян Стефанов:

На 10 юли 2020 г. обвиняемият Васил Божков провежда разговор с лице, за което според справка на ДАНС има вероятност да е Александър Паунов:

Вижте какво представляват разговорите на сайта на прокуратурата.

Журналистът Огнян Стефанов е основател на сайта "Фрогнюз". Едва в рамките на година и половина година и половина срещу него имаше образувани три досъдебни производства и един ревизионен акт.

Говорителят на прокуратурата се закани да разкрие как обвиняеми си партнират с журналисти и политици

Всяка съдебна система се нуждае от силни и независими прокурори. Днес прокуратурата е подложена на безпрецедентен, не само политически ...

През 2017 г. в Софийския градски съд е внесен първият обвинителен акт срещу Стефанов. То е по обвинение, че в периода 2007-2010 г. той е документирал уж фиктивно осъществена реклама в полза на "Слънчев бряг" АД, в резултат на което дружеството получило 132 000 лв. ДДС, без да му се полагат.

Делото е прекратено през октомври 2017 г. заради вътрешно противоречие и неясно формулирано обвинение.

На 6 март 2018 година Стефанов е получил обвинение от специализираната прокуратура, за което нямаше официално съобщение. Стефанов обяви, че "от скалъпения текст не се разбира почти нищо". Обвинението е за сговор с адвокат за подкупване на длъжностни лица и за лично укривателство (да се помогне на някого да избегне наказателно преследване) в периода от началото на 2013 г. до 13 юни 2014 г., като се пази в тайна името на беглеца от правосъдието.

Срещу Стефанов има образувано досъдебно производство за укриване на доходи, отново по показанията на Бисер Лазов и Юлия Илиева.

През 2008 година журналистът беше жестоко пребит с чукове. Случаят се разиграл пред хотел "Кипарисите", на улица "Петко Каравелов". Самият той е автор на книгата "Мафията от КГБ до ДС", но там основната фигура, с която се занимава, е Алексей Петров.

Васил Божков: Хунтата взима заложници

Хунтата взима заложници. Това пише в своята Facebook страница от Дубай обвиняемият бизнесмен Васил Божков, като разказва подробности. ...

Междувременно главният прокурор Иван Гешев отново публикува пост в Twitter. В него той заявява, че президентът Румен Радев е подкрепил "бегълците от правосъдието".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Чакал дълго за преглед: Мъж заплаши лекар с пистолет

6 задържани чужденци от бежанските центрове в София

Психично болен мъж преби майка си

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com