Прокуратурата тепърва установява ключови неща за Бобокови и Живков, ще провери версиите на Божков

5075
Прокуратурата тепърва установява ключови неща за Бобокови и Живков, ще провери версиите на Божков
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Открита е връзка между откритите опасни отпадъци и процесната организирана престъпна група. Много по-опасна е дейността, която е извършвана с третирането на тези опасни отпадъци, а не с процес на укриване на данъци. Това заяви зам.-ръководителят на Специализираната прокуратура прокурор Ангел Кънев, който изрично посочи, че точно третирането е генерирало голям финансов ресурс.

На конкретен въпрос на БНТ какви точно престъпления са извършвали зам.-екоминистъра Красимир Живков, братя Бобокови, шефът на РИОСВ Плевен Габриел Савов и още трима обвиняеми (Николай Миховски, Васил Богданов и Айгюн Еминов), Кънев посочи следното - създаване на престъпна група с користна цел – да печелят милиони, предстои да се установи колко. Освен това – фалшива документация за търговски дружества, третиращи опасни отпадъци. Има категорични експертизи и доказателства, че въпросните дружества не са имали съответните мощности, не са връщани необработени отпадъци в срок след 1 година.

Атанас Бобоков разкри какво значи странния списък с бизнесмени

Като гледах пресконференцията останах с впечатлението, че не се говори нищо за отпадъци, не се говори за обвинения, а се показва гърба ...

На въпрос колко точно са отпадъците, отговорът беше, че се извършват експертизи за установяване на точното количество. А версията на държавното обвинение е, че от чужбина са влизали отпадъци и са прехвърляни в незаконни депа, вместо да бъдат третирани както е по закон.

Що се отнася до вече прословутият списък от дома на Атанас Бобоков, Кънев посочи, че държавното обвинение имало конкретни подозрения, но тепърва се води разследвания. А дали името Васко в списъка се отнася до Васил Божков, прокурорът заяви, че се правят проверки на хората, написани само с едно име, а не с име и фамилия. Когато изясним в цялост обстоятелствата, ще уведомим обществото, добави Кънев.

Много преди обвиняемият Божков да почне да гради защитната си теза по студиа, сме започнали да работим за укриване на данъци, разпитали сме финансовия министър Владислав Горанов, разпитани са и други министри – настоящи и бивши, правят се проверки, включително твърденията на Божков, разясни Кънев. Но той заяви, че да се води наказателно производство през социалните мрежи не е релевантно – има си място и това е съдът. Ще проверим и изнесеното в социалните мрежи от Васил Божков, увери прокурорът. Кънев каза и, че Божков не е съхранявал правилно културни артефакти и има данни за незаконно придобити предмети, през незаконен аукцион, за което има сътрудничество с Германия – германските власти считат, че става въпрос за пране на пари при част от артефактите. Какво ново извади на бял свят Божков – научете ТУК!

Попитан за твърдението на Живков, че той не познава братята на Бобокови, прокурорът отвърна – категорично е доказано, че той е облагодетелствал членовете на престъпната група. А относно казаното пред съда от Савов, че пушил на работа, което му било единственото нарушение, Кънев отговори, че на Савов е възлагано неколкократно да прави проверки на съответните дружества, но неговите служители пишели в официални документи, че въпросните фирми си имали необходимите технически мощности и всичко си било наред. Служители на МВР, без да са специалисти, установиха, че те дори ток и вода са намяли, подчерта прокурор Кънев.

Ревизоро се кара на Нова ТВ: Не мога за 10 години назад да оправя всичко досега

Не мога за 10 години назад да оправя всичко досега. Това заяви екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро предвид новия скандал, със заместни...

Вчера защитата беше категорична пред съда, че половината от съставомерните елементи за обвинението липсва. Организирана престъпна група, но какви престъпления са искали да вършат - обвинението не казва, твърди един от адвокатите на обвиняемите.

На въпрос кой е ръководител на престъпната група, отговорът беше, че на този етап било рано да се каже, а и в някои сегменти и дейности ръководството е различно. Ще има обвинения и за ръководни дейности, увери Кънев.

Престъпните дейности са развивани както на българска територия, така и на италианска, разказа още Кънев. Затова и българската прокуратура си сътрудничи с италианските власти.

Още: "Прокуратурата обяви доказателство по аферата с боклука - списък с известни имена и пари"

Горанов е бил разпитван от прокуратурата по случая "Божков"

По наказателното производство, водено срещу бизнесмена Васил Божков и още няколко лица, са разпитани няколко министри, включително и ми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com