Рашков за списъка с магистрати със сметки в чужбина: Класицифирана информация, наказуемо е да говоря

37385
Рашков за списъка с магистрати със сметки в чужбина: Класицифирана информация, наказуемо е да говоря
Снимка: БГНЕС

На Върховната касационна прокуратура е предоставена информация относно 38-те лица, сред които български магистрати, съдии, прокурори и депутати. Информацията е класифицирана и ако бъде разгласена, това е престъпление по член 357 от Наказателния кодекс. Така вътрешният министър Бойко Рашков отговаря на въпрос на депутата Ивайло Мирчев от „Демократична България“ относно прословутия списък.

Припомнямер, че новината, че има определен брой магистрати и хора на висши публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, които не са декларирали, че имат банкови сметки и имущество в чужбина, излезе след анонимен сигнал, изпратен до Actualno.com. В него се твърдеше, че сегашният главен прокурор Иван Гешев има банкови сметки в Швейцария и Монако, само че прокуратурата, под ръководството на предишния главен прокурор Сотир Цацаров, категорично отрече. Именно заради този случай обаче държавното обвинение впоследствие посочи, че има общо 27 съдии, прокурори и следователи, които не са декларирали свои, установени от ДАНС банкови сметки и имоти в чужбина, както и 11 лица, заемащи висши публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, намиращи се в същото положение. За съответните 11 лица прокуратурата направи следното уточнение на собствения си институционален сайт – "притежават лично или чрез свързани или подставени лица, банкови сметки в чужбина, недвижими имоти и/или друго имущество на значителна стойност в чужбина, участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании, и са извършили разходи и инвестиции в чужбина, които не са декларирани по надлежния ред пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ)". След това прокуратурата съобщи, че НАП проверява въпросните 38 души. Но в края на юли, 2021 година, прокуратурата опроверга информацията за списък с 38 души, притежавали сметки в чужбина.

Бойко Рашков за списъка с магистрати и политици: Не трябва 2 години да се чака, може да изтече давност

Аз смятам, че е възможно законът да е бил нарушен към онзи момент. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков в коментар за в...

Какво би било наказанието за разгласяване на данни? Който разгласи информация, представляваща държавна тайна, която му е била поверена или станала известна по служба или работа, както и този, който разгласи такава информация, като съзнава, че от това може да последват вреди за интересите на Република България, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години. Ако от деянието са настъпили или могат да настъпят особено тежки последици за сигурността на държавата, наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

Рашков посочва, че прокуратурата е направила уточнение по случая - това е същото съобщение за опровергаването на информацията, към което има активен линк по-горе в статията. Вътрешният министър казва, че според това съобщение проверки били правени от ДАНС, НАП и КПКОНПИ. Питайте тях, призовава той Мирчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com