Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка с ББР?

8338
Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка с ББР?
Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу началника на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков - Лена Бориславова, съобщи bTV.

Разследването е за сключена неизгодна сделка и е започнало преди месец.

Материалите са получени от районната прокуратура, която в началото е проверявала договор за правни услуги на Българската банка за развитие (ББР), свързан с Бориславова. 

По-късно ако от СГС уточниха: "Информацията, че „Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу началника на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова“, е с невярно съдържание. От 2017 г. досъдебните производства не се образуват срещу лица съгласно изричната разпоредба на чл. 214, ал. 3 от НПК. 

"Не съм официално уведомена от прокуратурата за досъдебно производство срещу мен. Разбирам за него от медиите", каза пред БТА Лена Бориславова.

„Това, което е знам, е че има досъдебно производство във връзка с договора на кантората, в която работих преди да вляза в политиката, която помагаше на новото ръководство на ББР да се пребори за вписването му и за изобличаването на първите по-големи кредити, сключени при абсолютно нарушение на всякакви банкови правила“, заяви тя.

„Знам, че има образувано досъдебно производството във връзка с този договор. Ако досъдебното производство срещу мен отново е във връзка с този договор, което аз не мога да потвърдя, тъй като разбирам единствено от медиите, е странно в какво качество точно аз съм сочена за извършител на това деяние. Прокуратурата прилага някакво различно наказателно право от това, което аз съм учила в университета“, зави още тя.

Лена Бориславова: Плащано е от Русия на публични личности да я защитават

"Данните, с които разполагаме показват, че има заплаха за националната сигурност от поне от половината от експулсираните". Това заяви н...

Бориславова коментира, че няма как да е участвала в сключването на неизгодна сделка, тъй като е била част от консултантски юридически екип, без да има представителни правомощия от кантората или банката.

„Това е една устойчива опорка, която се появи за първи път в жълтите медии, които твърдяха, че аз лично съм получавала хонорара по договора. Прокуратурата сега доразвива това, което жълтите медии наложиха. Нямам никакви притеснения за този договор. Ако прокуратурата спазва правото и гледа фактите, аз не очаквам негативен развой от това досъдебно производство“, посочи още Лена Бориславова.

Припомняме, че в края на юни самата Бориславова съобщи в профила си във Facebook, че "прокуратурата се е "самосезирала", само че не за просрочените кредити или увреждането на държавния ресурс, а заради договор, сключен с кантората, подпомогнала новото ръководство в първите дни на битката". Изискани са копия от документите, за да се види колко и на какво основание говорителката на кабинета е получавала заплащане.

"Жълтите медии на ГЕРБ и ДПС и те ревностно участват в битката от ден едно. През май 2021-ва си мислех, че най-голямата лъжа за мен може да бъде, че лично получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лв. на месец. 12 месеца по-късно осъзнавам, че просто ми е липсвало въображение", написа Бориславова. Тя беше част от това адвокатско дружество.

ОЩЕ: Очакват се подробности за проверката на прокуратурата на договора на Лена Бориславова с ББР

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com