С аплодисменти влезе в съда д-р Димитров, обвинен за убийството на крадеца Жоро Плъха в Пловдив

4071
С аплодисменти влезе в съда д-р Димитров, обвинен за убийството на крадеца Жоро Плъха в Пловдив
Снимка: Божилова

Разпоредително заседание на делото срещу д-р Иван Димитров, застрелял на 2 март 2018 година Георги Джевизов, по прякор Плъха, започна и беше отложено за 13 май заради нередовно призоваване на страна по делото - Надежда Стоева, съжителствала на семейни начала с жертвата.

При изясняването на този факт вече стана ясно, че майката и бащата на убития завеждат граждански искове срещу лекаря за по 150 000 лв всеки, подобно право има и липсващата жена. По данни на близките тя е някъде в Германия и дали ще се яви на 13 май в съда, е доста съмнително.

Делото започна и бързо беше отложено, но обстановката пред съда и вътре в съдебната зала даде основание да се предполага хода му и обществените нагласи. При влизането си в Съдебната палата д-р Димитров беше посрещнат с аплодисменти от хората, дошли да го подкрепят.

Припомняме, че според досега известните обстоятелства, Жоро Плъха, с богато криминално досие, е влязъл да обира гаража на д-р Димитров. Той вижда светлина от фенерчето му от прозорците на жилището си, около половин час го следи и после слиза. Крадецът хвърля по него предмети, след което д-р Димитров стреля с незаконно притежаван от него боен пистолет. Жоро Плъха успява да се измъкне, но по-късно е открит мъртъв върху кола наблизо.

Първоначалната версия, която лансира местен сайт, описваше доста по-различна картина - как цялото семейство на д-р Димитров е било в дома си, включително двете му малки деца, когато Плъха с още един човек нахлуват и започват да обират жилището в тяхно присъствие. По телевизиите се появи съпругата на д-р Димитров, която потвърди тази версия и каза колко много са се уплашили и тя и децата. Тази картина събуди масови недоволства в страната, на много места избухнаха протести.

Адвокат: Законова промяна за неизбежната отбрана би била юридическо лицемерие

Промяна в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана би била юридическо лицемерие, сега текстът е перфектен. Това обяви адвокат Хари Ха...

Доста скоро след това, обаче, се оказа, че съпругата и децата изобщо не са били в жилището, нито дори в Пловдив в нощта на нападението, а лекарят е наблюдавал доста време крадеца отгоре, без да се обади в полицията. Д-р Димитров няколко пъти смени показанията си след задържането, накрая си призна. Тогава протестите, които бяха подкрепени от 27 лекарски колегии в страната, стихнаха.

Днес пред съда, за да окажат подкрепа, бе д-р Георги Кръстев, секретар на Пловдивската лекарска колегия, който потвърди от името на всички свои колега подкрепата си на д-р Димитров, същото направи и директорът на УМБАЛ " Пловдив" д-р Аргир Аргиров. Д-р Димитров продължава да работи като рентгенолог в болницата от момента на освобождаването си от ареста миналата година, отзивите за неговата работа са много добри и в болницата се прави подписка в негова защита. 

Ако съжителката на жертвата се появи на 13 май, очаква се да бъде определена дата за същинското гледане на делото. Д-р Иван Димитров е подсъдим за убийство, извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, както и за притежаване на огнестрелно оръжие и боеприпаси без разрешение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com