С червена бюлетина издирват български граничари заради загиналия бракониер край Резово преди 12 години

5660
С червена бюлетина издирват български граничари заради загиналия бракониер край Резово преди 12 години
Снимка: "Actualno.com/Гергана Цонева

Турски съд поиска 4-та български граничари, обвинени за смъртта на турски бракониер край Резово преди 12 години, да бъдат издирени с червена бюлетина на Интерпол.

Решението е на съда в Къркларели от преди дни. В него се посочва, че граничарите трябва да бъдат обявени за международно издирване и задържани.

Младен Маринов: Подкрепяме граничарите, които Турция иска да съди

Държавата продължава с подкрепата си към четиримата български граничари, които Турция иска да бъдат съдени. Това заяви вътрешният минис...

Припомняме, че българските граничари Михаил Цонков, Николай Костов, Живко Петров и Николай Петков бяха обвинени в убийство през 2008 година при изпълнение на служебния си дълг, защитавайки териториалните води на България. Тогава край Резово е прострелян смъртоносно турски бракониер. Повече от 10 години, след като делото е прекратено за българската страна, процесът започва отново. През месец октомври 2018 година Бургаският районен съд отложи делото, образувано по поръчка на Турския наказателен съд. Месец след това магистратите отказаха да изпълнят международната поръчка за разпит на българските граничари в Турция с мотива, че повторното им изслушване ще накърни суверенитета на България. У нас разследването на случая е прекратено от Военната прокуратура поради липса на извършено престъпление. Съдът в Страсбург също оправда граничарите.

В Турция започна ново дело срещу гранични полицаи от Бургас. Обвинението по него е причиняване на смърт на рибар бракониер поради небрежност

Николай Петков обясни пред BTV, че в Турция червена бюлетина се издава само за заподозрени в тероризъм:"Имам абсолютно всички опасения, че може да се случи най-лошото - да бъдем задържани, отведени, предадени - това са ми страховете, ако трябва да бъда честен“, коментира той.

„Притеснява ни решението на съда, в което се казва, че ние четиримата трябва бъдем издирвани с червена бюлетина до залавянето ни. Второто му решение е, че се оставя без уважение молбата за непризнаване на пълномощното на защитника на обвиняемите”, обясни един от бившите гранични полицаи Николай Костов пред НОВА тв.

 

МВнР предприема мерки в защита на обвинените български граничари

Министерството на външните работи ще окаже всяко необходимо съдействие, в рамките на своите компетенции, за положителното разрешаване н...

„Да ни издирват с червена бюлетина като най-големите престъпници, които се укриват… Притеснява ме, че ние си оставаме затворници в държавата“, обясни също бившият граничар Михаил Цонков.

Четиримата българи настояват държавата да се застъпи за тях и обвиненията да бъдат снети.

„Какъв ще бъде отговорът на компетентните за това държавни институции ми е трудно да отговоря, но от друга страна аз твърдо вярвам, че българската държава ще направи всичко възможно, за да защити правата и законните интереси на своите граждани“, обясни адвокат Росен Кожухаров пред BTV.

Отговорът на Министерството на правосъдието до BTV:  „Следва да се разсеят всякакви съмнения по въпроса за евентуална екстрадиция за Република Турция на нашите граничари – дори в Министерството на правосъдието да бъде получено такова искане, те няма да бъдат предадени на турските власти. “, се казва в официалната позиция.

Следващото заседание по делото в Турция е насрочено за февруари догодина.

Абсурд - не можело да екстрадираме български граничари в Турция, но им търсим турски адвокати

Няма постановен съдебен акт от Военния съд в Сливен за случая с четиримата български граничари от 2008 година. Това е нещо много важно,...

Цялата предистория по случая можете да намерите в тези статии

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com