"Сарафов много пъти бе проводник на интересите на Петьо Еврото": Снежанка от "Осемте джуджета" (ВИДЕО)

18234
"Сарафов много пъти бе проводник на интересите на Петьо Еврото": Снежанка от "Осемте джуджета" (ВИДЕО)
Снимка: Антикорупционен фонд

Зам.-главният прокурор и шеф на националното следствие Борислав Сарафов е бил ключова част от паралелната дейност в ресторант "Осемте джуджета", където бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров (Петьо Еврото) е създал мрежа от магистрати и полицаи, извършващи определени действия в системата срещу пари.

Това разкри бившата съпруга на Еврото - Любена Павлова, пред Антикорупционния фонд (АКФ). Тя е едно от основните лица в разследването за "Осемте джуджета" (с прякор Снежанка), което разкри схема за изземване на бизнеси с участието на Петров и други магистрати.

Във втора част от новото видео на АКФ Павлова коментира снимка, на която се виждат тя, Петьо Петров, Борислав Сарафов, съпругата му и други в "Осемте джуджета". Определи я като "дружеска среща, приятелска, въпреки че въпросът е бил работен, със сигурност". Вижте първа част ТУК.

Арестуваха преди пресконференция основен участник в "Осемте джуджета"

Екип на ГДБОП арестува формалния собственик на дружествата "Изамет" Кристиян Христов пред сградата на Българската телеграфна агенция (Б...

ОЩЕ: Сарафов за снимките с Пепи Еврото: Гешев разполага с частно външно наблюдение

Попитана какво не се знае за Сарафов и участието му в "Осемте джуджета", тя отвърна: "Не знаете това, че бяхме близки семейни приятели. Не знаете това, че много пъти е бил проводник на интересите на г-н Петров – било то лични, било финансови. Не знаете това, че заедно ходихме до „Делта Хил“ да си избираме къщи".

На въпрос дали вижда познати лица, когато гледа скандала по върховете на съдебната система в момента, Павлова заяви: "Борислав Сарафов. Ясен Тодоров (зам.-шеф на следствието - бел. ред.), него го познавам – силно казано. Срещала съм го веднъж преди години, когато направих едно интервю със сдружение „План Б“, което целеше да разкрие корупция в съдебната система, да защитаваме хората. Но останах известна с това, че съм подскачала пред Съдебната палата за Сотир Цацаров. Така беше, но някак само това се видя".

Павлова не съжалява, че е подкрепяла предишния главен прокурор. "Така съм го усетила, така съм го направила. Не съм го направила сама", заяви тя.

За магистратите тя каза, че "не всички са еднакви и не всички са едно – не всички са черни, бели...". "Това, че един е корумпиран, не значи, че всички са. Или че 20 са корумпирани, 50 или 100 от хиляда човека. В крайна сметка не знам г-н Цацаров на колко хора е помогнал, сигурна съм, че не са малко. Когато прокуратурата тръгне срещу теб, разбира се, че няма да си доволен", добави Павлова.

"Той заплаши Гешев": Проговори бившата жена на Петьо Еврото (ВИДЕО)

Антикорупционен фонд публикува интервю с Любена Павлова, председател на сдружение "План Б" и бивша съпруга на Петьо Петров, наричан "Ев...

Тя каза, че издирваният и обвинен за принуда и незаконни записи Петьо Еврото е работел "под Сотир Цацаров", докато е бил в съдебната система. Разликата със сега била, че тогава Петров бил "по-нормален".

Относно цитата от санкционирания по закона "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски, че "много лесно се работи с Петров", който е "талант да прави от нищо нещо", тя коментира: "Че е гениален изрод? Вярно е". И потвърди, че е виждала как от нищото отваря дело, проверка, досъдебно производство.

Предишния главен прокурор го е срещала пред ВСС, за Иван Гешев и Пеевски казва, че не ги познава, въпреки че един от имотите на Петров е точно срещу къщата на Пеевски на Панорамен път. „Не си махахме със съседите през улицата. Наблизо живеят Бойко Борисов, президентът", каза тя.

Павлова само е чувала, че Петров и Пеевски са работили заедно в столичното следствие. "Това мисля, че е било, преди да познавам Петров", добави тя. Не може да каже дали и в момента работят заедно. "Много е удобно да сложиш на някого рога, тризъбец и опашка и да го обвиняваш за всичко. Няма толкова силни и толкова страшни хора".

На въпрос идвали ли са в "Осемте джуджета" членове на Висшия съдебен съвет, Павлова отвърна: „Идвали са, да. И сегашни, и предишни. Аз не съм много добре с лицата, не помня физиономии. Който е идвал не за да вечеря случайно, го помня".

Спецакция в известен столичен ресторант

Мащабна спецакция в София. Късно снощи екипи на Специализирания отряд за борба с тероризма и прокуратурата са влезли в известен столиче...

Ако имаше наблюдение, колко магистрати трябва да получат призовки за едно истинско разследване на дейността на мрежата около Петров? "Всичките. Със сигурност. Всичките", отвърна Любена Павлова.

"Виждала съм всякакви хора в ресторанта", каза тя, попитана дали и служители на МВР са идвали. Твърди, че не знае обаче за полиция, която е охранявала. „Не всичко скрито трябва да става явно. Поне не сега. За всяко нещо си има време. Не смятам, че има дори причина да казвам някога някои неща".

"Никой не е доволен, когато трябва да дава пари. А при него не беше евтино", добави тя за паралелната дейност на Петров.

"Моите фирми са мои фирми, нямам един лев неплатен данък. Платих си данъците наскоро и беше неприятно. Имах имоти и за всеки лев съм си платила данъка. Излязох от близо тригодишна ревизия, сега ми правят втора. Моята дейност е била много различна от дейността на г-н Петров. Имам договори, всичко е минавало по банка, никой не се е оплаквал от мен. Мен ме изкараха приказно богата и имаше такива гръмки заглавия, че в Солун имам 4-5 имота. Няма такова нещо. Имах едно заведение под наем, което освободих. Само съм чувала и чела как се перат пари, не съм го правила. Но недвижимите имоти не изпират пари. Напротив – тогава трябва да доказваш пари", смята Павлова.

Да помагаш в съдебната система, винаги е печелившо, добави бившата съпруга на Петьо Еврото. И потвърди, че не са слухове, че хора от съдебната система са били на заплата и към държавата, и към Петров: "Вярно е. Да, не са слухове. Втори стълб. Така ли му се казва?".

Случаят "Осемте джуджета": Съдът отхвърли дело на бившата съпруга на Петьо Еврото за 3 млн. лв.

Софийският градски съд (СГС) е отказал да признае задължение на бизнесмена Илия Златанов към Любена Петрова, бивша съпруга на някогашни...

"На някои се даваше по две... хиляди. Имаше по пет, десет, по двайсет хиляди лева", заяви тя. И каза, че прокурори, следователи и полицаи са вземали пари. "Всеки си има своите проблеми. Някой имал болни роднини, друг е имал деца, не всички са били чисто корумпирани и боклуци. Имало е читави хора – всеки със своите причини. И пак не всичко и винаги е било на всяка цена", смята Павлова. "Сигурно това е единственият ресторант, от който си тръгваш с пари".

Според нея има повече от една история, свързана с влиянието на мрежата на Петров, освен тази на асансьорните заводи „Изамет“ и Златанови. "Ако искате, това ще го направим на отделен филм", каза Павлова.

Появиха се и снимки с прокурор Емилия Русинова в "Осемте джуджета". "Тя също беше доста чест гост на ресторанта. Можем да кажем, че е била част от мрежата. Тя беше от редовните контрагенти", каза бившата жена на Петьо Еврото.

Тя описа паралелната дейност като "тържище на бъдеще". "Решаваха се проблемите на хората, други се създаваха. Всеки има цена. Обикновено е ниска, защото хората толкова си струват. Което не се купува с пари, се купува с много пари", смята Любена Павлова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опит за убийство в столичния квартал „Факултета“

Престори се на внука й: Мъж измами възрастна жена в Стара Загора

Откриха тяло на мъж до детска ясла в Русе

Чакал дълго за преглед: Мъж заплаши лекар с пистолет

6 задържани чужденци от бежанските центрове в София

Психично болен мъж преби майка си

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com