След въпрос на Actualno.com: Прокуратурата намекна, че Сърбия покровителства Цветан Василев

11564
След въпрос на Actualno.com: Прокуратурата намекна, че Сърбия покровителства Цветан Василев
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

"Поискахме преди три години екстрадицията на Цветан Василев и искам да кажа, че за пръв път в правната история на българското правосъдие някоя страна в процедура по екстрадиция не отговаря по никакъв начин на нищо на прокуратурата". Така наблюдаващият прокурор по делото "КТБ" Иван Гешев отговори на изричен въпрос на Actualno.com какво се случва с главния обвиняем по мегаделото.

"Защо не отговаря Сърбия – да ви кажа културно, прочетете си изложението на г-жа Арнаудова (бел. ред. - говорителят на прокуратурата) и може би ще си направите правилните предположения", добави Гешев. „Нямаме обяснение защо Сърбия не отговаря, няма да правим предположения“, заявиха в един глас Гешев и Арнаудова, преди наблюдаващият прокурор да уточни: "Според свидетелски показания г-н Цветан Василев е искал да си купи банка в Сърбия". Свидетелят казал, че съответните сръбски власти обяснили на Василев, че е по-добре първо да се представи като добър чуждестранен инвеститор и затова банкерът си купи стъкларския завод в Парачин. След това, пак по свидетелски показания, Василев е "придобил влияние" в определени политически кръгове в Сърбия и съответно после е имало "определени инвестиции в определени офшорни сметки на определени посредници в Сърбия – за различни неща" (бел. ред. - в резюмето на прокуратурата пише, че става въпрос за Нихат Кораджич и "Трилениум" ООД). "Надявам се това да не предизвика някакъв международен проблем", коментира още Гешев.

Прокуратурата щяла да търси връзки на Пеевски с КТБ в "други 24 производства"

В хода на досъдебното производство не сме установили никакви връзки между фалита на КТБ и Делян Пеевски. Това не беше предмет на това д...

Припомняме, че в Сърбия вече имаше брожение и публични въпроси дали сръбски политици са получавали пари от Цветан Василев. Лично бившият сръбски премиер Александър Вучич, който сега е президент на страната, отрече да е получавал средства от българския банкер, като на официален журналистически въпрос обърка името на Василев. Предишният сръбски президент – Томислав Николич, обаче призна, че фондацията на съпругата му Драгица е получила дарение от Василев. Николич призна публично и, че фондацията на съпругата му е разследвана от Агенцията за борба с корупцията в Сърбия.

Относно завода в Парчин, Василев се набърка в дело за собствеността. Беше подаден иск за обявяване на процедура по несъстоятелност от фирма "Вексилум Балкан", която твърди, че предприятието ѝ дължи над 40 млн. евро. От своя страна сегашното ръководство на завода казва, че жалбата е опит да бъде източено предприятието от "организирана престъпна група", като беше посочено и името на банкера Цветан Василев като част от тази група. Сръбският съд посочи, че няма доказателства заводът да дължи пари на "Вексилум Балкан".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com