Служител на ГД "Жандармерия" в схема с нелегална продажба на тютюн

6709
Служител на ГД "Жандармерия" в схема с нелегална продажба на тютюн
Снимка: Гранична полиция

Служител на МВР от Дирекция „Жандармерия“, участвал в организирана престъпна група за производство и разпространение на нелегален тютюн, е заловен в момент на транспортиране на стоката, съобщи говорителят на специализираната прокуратура Сийка Милева, предаде репортер на БГНЕС.

Милева обясни, че ГДБОП е разбила три нелегални бази в област Русе, в които са се съдържали съоръжения за обработка на тютюн с уреди за омекотяване, нарязване и пакетиране. В складовете са се произвеждали около 1 тон за пушене седмично. Всяка база си имала отговорник, който разпространявал тютюна на клиенти. Част от задържаните членове на организираната престъпна група са хванати в момент на производство.

Нови разкази за изживени ужаси заради "младежката престъпна група" в Плевен

Завличали са ги в гората, издевателствали са над тях и са ги снимали, като са ги показвали на други деца, за да ги държат в страх. Това...

„Ръководителят на групата беше създал организация за закупуване на тютюн на листа, след което суровината се е обработвала от други членове на групата. Нарязаният тютюн за пушене се продавал на цена от 45 лв. за килограм. Акцизната ставка, която е трябвало да се плаща, е в размер на 152 лв на килограм. Държавният бюджет е ощетен с три милиона лева. Установена е и книжарница в град Гоце Делчев, в която се поръчвали етикети с надписи на известни марки цигари. Продукцията се е пласирала в пластмасови кофички от един килограм, със залепени етикети на известни марки“, допълни Милева.

Тютюнът се е обработвал допълнително с ароматизатори, за да се продава повече. При обиските са иззети над 360 килограма тютюн, тефтери с черно счетоводство, като според записаното в тях за периоди групата е имала печалби от над 100 хиляди лева месечно.

„Служителят е от Жандармерията, задържан е вчера при транспортиране с личната си кола на над половин тон тютюн за пушене в 30 чувала. Транспортирал е незаконната стока и докато е бил униформен, за да не го спират колегите от МВР. Паркирал си е автомобила с нарязания тютюн на паркинга на Жандармерията, докато е работил като полицай. Служителят е започнал работа през 2015 г. в Дирекция „Жандармерия““, допълни Милева.

От дейността на престъпната група е избегнато плащането на акциз в размер на над три милиона лева. Групата е действала от 2017 г., допълниха от прокуратурата.

В Плевен непълнолетна престъпна група тормози деца със заплахи и с оръжие

Заплашвали са ги с думите: „Ще изкарам на майката ти червата”. Така стартира репортаж на Нова телевизия за „детска&rd...

„Информация за групата беше придобита в края на миналата година в Благоевград. Интересното в случая е засягането на държавния бюджет чрез неплащането на дължими акцизи за тютюневи изделия, отделно се засягат интересите и на легалните производители на тютюневи изделия. На тези 360 килограма, заловени по време на акцията, дължимият акциз е над 52 хил. лева. 11 лица са привлечени към наказателна отговорност за участие в ОПГ с цел притежание и разпространение на акцизни стоки без бандерол. С определение на спецсъда петима от лицата са задържани с мярка „Задържане под стража“, двама са под домашен арест, а трима са пуснати под парична гаранция“, съобщиха още от прокуратурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Жена загина при катастрофа с ТИР край Враца

Със сак с марихуана: Задържаха трима души след наркосделка в София (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com