Софийският градски съд освободи буйстващия прокурор от ВКП

7894
Софийският градски съд освободи буйстващия прокурор от ВКП
Снимка: pixabay.com

Софийският градски съд не уважи искането на прокуратурата да остави в ареста буйствалия в Плевен върховен прокурор Георги Асенов и го освободи. Той е обвинен, че на 4 юли е хулиганствал в болницата в Плевен и е унищожил телефона на охранител, крещейки: "Ти знаеш ли кой съм аз".

По време на заседаниетостана ясен и поводът за скандала - магистратът и съпругата му искали да настанят тъста на прокурора за лечение. Оказа се и, че това не е първа такава негова проява. През 2017г. отново се държал нагло с полицай, пише 24 часа.

Прокурорската колегия на ВСС освободи русенския прокурор Николай Николов

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет освободи Николай Александров Николов - прокурор в Окръжна прокуратура – Русе, счита...

Тъстът на Асенов бил с кръвоизлив в дясното око и с него не можел да вижда. Лекарката казала, че трябва да донесат дрехи и храна, затова Асенови и 74-годишният мъж отишли да му вземат необходимите неща.

На връщане с тях била и сестрата на съпругата на прокурора - Албена Ангелова. Тя разказа в съда, че охранителите на болницата не давали тримата да качат баща ѝ в отделението. Можело само един, а това нямало как да стане, защото били с много багаж. Охранителят не ги пуснал, затова прокурорът отишъл до колата си и взел служебната си карта. Показал я на гарда и семейството минало на своя глава.

Когато се качили на 5-ия етаж, нямали проблеми, докато гардът не се върнал с още 4-ма души.

Според Асенови те били бити, а гардът сам изпуснал телефона си.

Прокурор Иван Кадев обаче разказа, че Асенов се държал нагло. “Знаете ли кой съм аз, бе? Ще видите какво ще ви се случи, аз съм прокурор!”, крещял той на гардовете. Запалшил и управителката на охранителната фирма, че бизнесът ѝ ще бъде закрит. Звъннал и на зам. окръжния прокурор на Плевен и на шефа на полицията в града, за да търси съдействие.

Иван Гешев разпореди проверка срещу буйстващ прокурор в Плевен

Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност прокурор от Върховна касационна прокуратура (ВКП) за извършени престъ...

“Не му е за пръв път. Има докладна записка, че през 2017 г. се е държал по подобен начин с полицията пред Съдебната палата в Плевен”, посочи Кадев. И обясни пред “24 часа”, че става дума за инцидент с паркиране. Той оставил колата си пред палатата, а полицаите му обяснили, че не може да е там, защото има посещение на делегация и периметърът е за тях. Тогава започнала тирадата на прокурора.

Той отрече да е имал каквито и да е пререкания с полицията през годините. Обясни и че търсил контакт с представители на МВР и обвинението в Плевен, за да дойде по-бързо полиция.

“Извадих служебната си карта, за да респектирам 4 здрави момчета. Страхувах се за семейството си”, каза пред съда прокурорът.

След 6-часово заседание Софийският градски съд освободи Асенов. Съдът не намери основания, че Асенов ще се укрие или ще извърши ново престъпление.

Припомняме, че по лично главният прокурор Иван Гешев изпрати в нощта на 04.07.20 г. срещу 05.07.20 г. на място в Плевен прокурори и следователи от СГП, начело с административния ръководител на Софийска градска прокуратура Илияна Кирилова. Главният прокурор Иван Гешев не пропусна да коментира ситуацията в профила си в Twitter, като заяви: "Възмутително и недопустимо поведение за висш прокурор! Законът е един за всички и всички са равни пред него. Още повече, ако си полицай или магистрат - съдия, прокурор или следовател. Времето на двойните стандарти свърши! #ЧИСТИМ България и къщичката си!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com