Сотир Цацаров отказа информация на Лозан Панов за съдия Андон Миталов

8679
Сотир Цацаров отказа информация на Лозан Панов за съдия Андон Миталов
Снимка: БГНЕС

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров отказа информация на председателя на ВКС Лозан Панов за съдия Андон Миталов. Това се посочва в писмо на Цацаров до Панов.

Панов поиска справки от различни институции за съдията, след като от САЩ съобщиха, че му забраняват да влиза в страната заради корупция.

Панов още чака отговори от Гешев и Цацаров дали е разследван съдия Миталов

Лозан Панов отново пита Иван Гешев и Сотир Цацаров за съдия Андон Миталов. Председателят на Върховния касационен съд е изпратил повторн...

Мотивът за отказа на Цацаров е, че ако даде информацията за извършвани проверки би нарушил разпоредбите на ЗЗКИ, защото резултатите от проверката представляват класифицирана информация.

Публикуваме пълния текст на писмото:

„По повод ваше писмо с искане за предоставяне на информация относно това, дали са постъпвали сигнали и/или жалби срещу съдия Андон Миталов от Специализиран наказателен съд с данни за противоправна дейност и извършвани ли са проверки срещу него по такъв повод, Ви уведомявам за следното:

-Чл. 49 ЗПКОНПИ забранява разгласяването на факти и данни по подадени сигнали до Комисията по реда на Глава шеста от закона.

-Предоставянето на информация за извършвани проверки би нарушило разпоредбите на ЗЗКИ, с оглед на това, че оперативно - издирвателните действия, извършвани от служителите на дирекция „Противодействие на корупцията", както и получените резултати от тази дейност представляват класифицирана информация”, завършва писмото.

ВКС проверява разследван ли е Андон Миталов за престъпление

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се зае със случая "Андон Миталов". Висшите магистрати се обединиха около необходимостт...

Главният прокурор Иван Гешев пък все още не е отговорил на председателя на ВКС.

Припомняме, че председателят на ВКС посочи още на 11.02.2020 г.,че във Върховния касационен съд не е получен отговор на писмата му от 06.02.2020 г., а поисканата информация е необходима спешно с оглед на реакцията на българската съдебна система в отговор на изявлението на държавния секретар на САЩ относно твърдение за корупционно поведение на съдия Андон Миталов.

Лозан Панов написа две писма, съответно до Иван Гешев и Сотир Цацаров за съдия Андон Миталов. Впоследствие, председателят на Върховния касационен съд е изпратил повторно писмата до главния прокурор на Републиката и до председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) с напомняне, че очаква информация от тях

По-рано днес пък, министърът на правосъдието Данаил Кирилов отново предложи на Висшия съдебен съвет да освободи от длъжност Андон Миталов от Специализирания наказателен съд.

Искането бе депозирано пред Съдийската колегия към ВСС, която трябваше да прецени дали да освободи съдията от Специализирания наказателен съд като преди това образува дисциплинарно производство срещу него.

Гешев: Медиите да питат Лозан Панов за съдия Миталов

Заради многото запитвания от медиите във връзка с публичното оповестяване от Държавния департамент на САЩ на името на българския съдия ...

След 3-часово закрито заседание, на което магистратите разгледаха искането на министър Кирилов, беше решено, че такава дисциплинарна проверка ще бъде започната. "За" това решение са гласували 7 магистрати, а 4-ма са гласували "против".

Това е второ такова искане на правосъдния министър в рамките на последния месец. ХРОНОЛОГИЯТА ВИЖТЕ ТУК Миналата седмица съдебните кадровици отказаха да се произнесат и му поискаха доказателства от правосъдния министър, че спецсъдията е извършил тежко нарушение.

Все още не е приключила проверката на ВКС по случая "Миталов", но тя няма как да приключи стана ясно от думите на председателят на Касационния съд Лозан Панов, защото все още се очакват отговори дали съдията е бил проверяван във времето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Осъждан мъж открадна кутия за дарения за лечение на онкоболна жена

Неправоспособен тийнейджър е с опасност за живота - катастрофирал с мотор

Мотокар затисна мъж докато товари стока, загина на място

Опит за убийство в столичния квартал „Факултета“

Престори се на внука й: Мъж измами възрастна жена в Стара Загора

Откриха тяло на мъж до детска ясла в Русе

Чакал дълго за преглед: Мъж заплаши лекар с пистолет

6 задържани чужденци от бежанските центрове в София

Психично болен мъж преби майка си

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com