Спор във ВСС да се публикува ли докладът за разпределението на делата

1883
Спор във ВСС да се публикува ли докладът за разпределението на делата
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Спор възникна на онлайн заседанието на ВСС, на което се обсъжда доклада за одита на системата за случайно разпределение на делата. Една част от съдиите настояват той да бъде публичен, а друга - не. Заседанието продължава вече почти 3 часа, предаде БНТ.

Спорът възникна, след като стана ясно, че по-голямата част от членовете на ВСС признават, че в доклада има ясни заключения, че системата за случайно разпределение на делата не е сигурна и до нея може да има нерегламентиран достъп.

ВКС: ВСС да публикува доклада за системата за случайно разпределение на делата

Според част от членовете дори в техническата част на доклада има линкове, през които може да се влезе в системата и по този начин да се извършат неправомерни действия.

Поради тази причина голяма част от членовете на съвета смятат, че ако докладът бъде публичен, то трябва да бъде публичен в онази част, която не застрашава сигурността на системата.

Лозан Панов не е получил одитния доклад за случайното разпределение на делата

От Висшия съдебен съвет (ВСС) до момента не е изпратен на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обсъжданият публич...

Иван Гешев сравни проблем в съдебната система с коронавируса

По традиция основният сблъсък беше между главния прокурор Иван Гешев и председателя на ВКС Лозан Панов.

Гешев съобщи за сигнал, получен от него, според който служител на администрацията на Върховния касационен съд (ВКС) е дал достъп на фирмата, градила компрометираната вече от 5 години система за случайно разпределение на дела "Смарт системс" и до новата Единна информационна система на съдилищата, която се очаква да заработи до края на годината.

"Вчера получих един сигнал от фирмата изпълнител на единната информационна система на съдилищата. Искам да попитам г-н Лозан Панов дали лицето Павел Андреев от ВКС е дал достъп, най-вероятно, както сочи тази фирма изпълнител, на фирмата ,,Смарт систем" до новата разработвана система. Просто един въпрос, не знам дали ще може да ми отговори?", попита главния прокурор.

Лозан Панов му отговори: "Главният прокурор би могъл да ме попита защо не съм гласувал и за него при неговия избор. Какво се прави в този момент - отговори на въпроси, задавене на въпроси. Най-важното нещо, което ние трябва да направим сега, е да дадем публичност на доклада. Нека припомним правилото, което трябва да сме учили още в първи курс, че думите хвърчат писаното остава."

ВСС поръчва нов софтуер за случайно разпределение на делата

Висшият съдебен съвет взе решение за незабавно обявяване на обществена поръчка за нов централизиран софтуер за случайно разпределение н...

 

В крайна сметка висшите магистрати решиха да изслушат на закрито заседание одиторите, проверили системата за случайно разпределение на делата. Ако те (одиторите) кажат, че могат да изготвят докрад, който да информира обществото дали тази система е сигурна или не, но без да показват начини, по които може да се влезне в нея, то тогава тази част от доклада ще бъде публична.

От думите на Калина Чапкънова от Прокурорската колегия, която е и председател на Комисия "Професионална квалификация и информационни технологии", стана ясно, че есперти от фирмата одитор имат готовност да бъдат изслушани, като с тях вече е говорено за това. Оказа се, че в сградата на ВСС вече чакат Любомир Тулев и Борис Гончаров.

В момента заседанието на ВСС подължава с разговор с двамата при закрити врата. Причината магистратите да поискат да затворят изслушването за медиите беше, че във връзка с доклада вече има стартирало досъдебно производство и той е част от материалите по него. Разрешение от наблюдаващия делото прокурор обаче не е било изискано дали може данните от него да се разгласяват.

Гласовете заседанието на ВСС да продължи да се излъчва онлайн бяха пресечени от Боян Магдалинчев, който обясни, че в договора с фирмата изрично е посочено, че одитът представлява конфиденциална информация и не следва да се разгласяват детайлите от него, предава "Правен свят".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Жена загина при катастрофа с ТИР край Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com