Според Гешев: Сега има доказателства за Баневи, а в ареста е достатъчно добре за ЕС

7105
Според Гешев: Сега има доказателства за Баневи, а в ареста е достатъчно добре за ЕС
Снимка: БГНЕС

Всеки може да си даде различни отговори. Моят е, че станахме свидетели на добрата работа на Специализираната прокуратура. Дали Баневи могат да бъдат осъдени ще реши съдът след евентуалното внасяне на обвинителен акт. Това заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

По въпроса дали е възможно Баневи да бъдат осъдени за пране на 1 млрд. лева, Гешев даде за пример Цветан Василев – привлечен по обвинение за 3 млрд., което е влязло в съда, а много адвокати били уверени, че това няма да се случи. Прокурорът обясни пред Нова телевизия, че Николай Банев имал пари в швейцарски сметки, което било основание за повдигането на обвинението за пране на пари. Поискали сме да бъдат запорирани, уточни той.

Баневи остават в ареста

Николай и Евгения Баневи остават в ареста. Специализираният съд взе спрямо тях мерки за неотклонение "задържане под стража", предаде БГ...

Попитан дали могат да бъдат осъдени условно, Гешев отговори, че имало обвинения, по които няма как да бъдат осъдени условно. Най-лекото обвинение е за незаконно притежание на боеприпаси, добави той, без да коментира, че според юристи точно по него може да има условна присъда и то изглежда засега най-силно като обвинителна теза.

Относно въпроса, че сега се събират преписки от районни прокуратури и съдилища, Гешев обяви, че се събирали данни, за да се докаже, че Баневи са опасни, оказват натиск върху свидетели и затова трябва да бъдат държани "изкъсо" т.е. да останат в ареста. И не пожела да уточни кои са основните свидетели на обвинението.

Защо сега Баневи бяха подгонени, не е ли избирателно – на това питане прокурор Гешев даде за пример докладите от Европа и че там няма възражения срещу работата на Спецпрокуратурата. Мога утре да ви изредя доста осъдени политици – депутат от ДПС (бел. ред. - става въпрос за Митхат Табаков, който излезе от затвора след 2,5 години и за който сегашният правосъден министър Цецка Цачева изрече сакралните думи: "Затворниците му се радват като на расов елен"), на първа инстанция и зам.-министър (бел. ред. – Христо Ангеличин за купуване на телефонни централи). Че са осъдени недостатъчно, ще се съглася – но не и, че няма осъдени, това е мантра, заяви Гешев. За Баневи конкретно сега били събрани доказателства. Баневи нямат конкуретен бизнес, за да им се разчиства терен, подчерта прокурорът.

За Арабаджиеви и Митьо Очите Гешев информира, че "пътуват към България" – Очите със сигурност, докато за Арабаджиеви адвокатът им повтаря, че пътува. И г-н Желязков е недоволен от условията в арестите, писал е сълзливо писмо до консула в Одрин. Ще поставим началото на подобряването на условията в арестите в Европа, иронизира Гешев.

Засега няма да има среща на институциите заради условията в арестите

Насрочената за днес следобед (4 декември) среща относно условията в следствените арести между правосъдното министерство, главния прокру...

При направена забележка, че Баневи пред съда бяха без белезници, а Десислава Иванчева и Биляна Петрова са постоянно оковани, Гешев коментира – не съм запознат, решението се взема от конкретния състав. Какви са условията в ареста - има различни дирекции, които отговарят. Условията в арестите, каквото и да говори една креслива извънпарламентарна групировка от крайно дясното, са отговорност на Министерството на правосъдието, подчерта Гешев. Според него условията в арестите явно са недостатъчно добри, но сме в ЕС. Сигурно 50% от българските пенсионери ядат по-лошо и живеят при по-лоши условия, отколкото някой арестант – в крайна сметка това не е "Шератон", заключи Гешев.

Адът в арестите

Докато Гешев обясняваше за поредната шумна акция на Спецпрокуратурата, за пореден път на бял свят излезе какво се случва по такива акции зад решетките. В Пловдивския арест е малко по-добре, а на ул. "Майор Векилски" (в София) е ужасяващо – като в Белене. Запушвахме тоалетната с пластмасова бутилка, за да не мирише. Молихме се на старшините да ни донесат топла вода да се измием. Това е част от разказите на двама осъдени – мъж и жена, държани по арести преди да влязат в затвора. Имената и самоличността на двамата не бяха разкрити от Нова телевизия, която разказа историята им.

И двамата са осъдили България за нарушаване на човешките им права – и то неведнъж, но още не им е платено. Те са категорични, че и двамата са понесли побои от надзиратели – жената твърди, че такъв побой ѝ е нанесен „заради една лъжичка кафе”. Арестът е мястото, където те смазват психически, казват и двамата, като посочват за най-брутален инструмент претърсването на голо. В един от случаите жената е претърсена, докато е в цикъл. А мъжът заяви и, че в ареста има „ВИП затворници”, към които отношението е много различно – без наказание, без претенции.

Адвокатът на Баневи тънко иронизира прокуратурата

Евгения и Николай Баневи са в ареста на "Г.М. Димитров". Не мога да потвърдя, че се готвят на гладна стачка заради условията там. Това ...

Имаме вина, че сме попаднали в ареста и затвора, но в XXI век такова отношение е унизително и нечовешко, завършиха и двамата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж загина при пожар в известна местност над Пловдив

10-годишно момче почина в двора на училище в Казанлък

След жестоко убийство край Мизия: 18 години затвор за извършителя

В обществена сграда: Ограбиха и биха мъж във Велинград

Търсила си работа: 52-годишна беше наета като куриер на ало-измамник

Шофьор уби пешеходец в Самоков и избяга

Заплаха с нож и закана за убийство на жена: Нидерландец е задържан в София

Отоци и синини: Мъж преби приятелката си в Костинброд

Стрелял по кучета: Разследват мъж в Перник

Инцидент в Пирин: Англичанка е с опасност за живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com