Събирачи на метал ли обраха ателието на Ставри Калинов?

6450
Събирачи на метал ли обраха ателието на Ставри Калинов?
Снимка: iStock/Guliver

Обраха ателието на скулптора Ставри Калинов. Откраднати са стотици ценни произведения и калъпи. Помещението се състои от четири халета и се намира в района на завод "Кремиковци". Инцидентът се е случил преди няколко дни, допуска, че обирджиите може да са хора, които обикалят, за да търсят метални предмети и после ги предават на пунктовете за събиране на метал, съобщават източници на Actualno.com.

В тази връзка, се призовават собствениците и служителите на такива пунктове да следят внимателно какво им се предава и при най-малки съмнения, че полученият материал може да е откраднат, незабавно да сигнализират в най-близкото Районно полицейско управление.

Трима молдовски граждани са задържани за обира на банкомат в Стара Загора

Трима молдовски граждани са задържани за обира на банкомат в Стара Загора. Това потвърди в Нова Загора министърът на вътрешните работи ...

Ставри Калинов е в шок от случилото се и от няколко дни обикаля по галерии, за да си търси произведенията и да предупреждава колеги.

За Actualno.com начални началникът на сектор „Културно-исторически ценности“ към Главна дирекция „Национална полиция“ - Ангел Папалезов - каза, че към момента е запознат само повърхностно със случая и заради това, не може да коментира, понеже не е наясно с подробностите около случилото се.

Ставри Калинов е на 15.11.1944 г. във Видин. Завършва гимназия във Видин и в три поредни години след това, кандидатства за специалността „Скулптура“ в ВИИИ „Николай Павлович“ (днешната Национална художествена академия). През това време той работи на свободна практика в областта на плаката, търговската реклама и изработката на художествени предмети. Пет години, след като завършва средното си образование е приет да следва в специалност „Дърворезба“ в класа на професор Асен Василев.

Ставри Калинов работи с коприна, гипс, бронз, сребро, злато, студена керамика, но предпочитаният от него материал е стъклото. Първата си самостоятелна изложба Калинов открива през май 1980 г., когато излага 70 свои пластики. Той е известен с портретите си на Васил Левски, Жул Паскин, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров и други. Рисува икони и е автор на множество статуетки за фестивали и конкурси. Негова статуетката на ктиторите на Боянската църква Константин и Елена е дарена на папа Йоан Павел II от вицепрезидента на България Тодор Кавалджиев. Ставри Калинов е сътворил статуетките, връчени на победителите в множество елитни конкурси в България.

Окончателно оставиха в ареста обирджиите на Роженския манастир

Обирджиите на Роженския манастир - 44-годишният Стефан Матеев и 21-годишният Юксел Митев - остават в ареста, реши окръжният съд в Пловд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com