Съдят бивш депутат от ГЕРБ за над 200 000 лв. неплатени данъци

3413
Съдят бивш депутат от ГЕРБ за над 200 000 лв. неплатени данъци
Снимка: БГНЕС

Бившият депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев от Гоце Делчев застава пред съда по обвинение на Окръжната прокуратура в Благоевград за укриване на данъци, съобщава 24 часа.

Той бе избран за народен представител през 2017 г. от листата на ГЕРБ в областта. Мандатът му беше прекратен предсрочно през март 2018 г. по негово искане. Причината - има проверка на НАП за неплатени данъци. След това си подаде оставката и като общински председател на партията в родния си град.

Сега разследването на прокуратурата е приключило и обвинителният акт е внесен в съда.

Гамишев е бил едноличен собственик на капитала, съответно представляващ и управляващ търговското дружество “Гамишев-НКБ” ЕООД със седалище в Гоце Делчев. Основната дейност на фирмата била строително-монтажни работи. През октомври 2015 г. от НАП започнали ревизия на фирмата. Проверката включвала задълженията по Закона за данъка върху добавената стойност и по Закона за корпоративното подоходно облагане през конкретни периоди от 2010 до 2015 г. Ревизията приключила с влязъл в сила ревизионен акт. С него не било признато приспадане на данъчен кредит по доставки от десет фирми по съмнения, че те няма как да направят такива. Гамишев обжалва акта на данъчните, но административното дело още не е приключило.

Междувременно е сезирана и прокуратурата. Така започва и наказателно дело срещу депутата, според което той е извършил и престъпление.

Гамишев представил пред данъчните документи, за да докаже плащания по договорите с кухите фирми - вносни бележки за преводи по банков път. В действителност обаче такива реално не били извършвани, което е видно както от банковите документи, така и от посочените в тях банкови сметки, които нямат нищо общо с доставчиците.

Официално: Димитър Гамишев от ГЕРБ вече не е депутат

Народното събрание прие оставката на депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев. Решението беше взето със 139 гласа "за", 6 "против" и 7 "въздърж...

Разследването показало, че управителите и собственици на фирмите, с които Гамишев сключвал договори, са пациенти на психиатрична болница, социално слаби или различни от тези, вписани като собственици в Търговския регистър. Освен това във въпросните фирми нямало нито работници, нито техника. Нямало никакви документи за посочените доставки. Въпреки това Гамишев многократно предоставял на счетоводителя си фактури по нереални сделки за осчетоводяване.

Ексдепутатът отразил фиктивните сделки и в справки-декларации по Закона за ДДС пред НАП за 4 последователни години. Според прокуратурата той е ползвал фалшиви документи и такива с невярно съдържание при водене на счетоводството. Така приспаднал и не платил 135 хил. лв. ДДС и 67 хил. лв. корпоративен данък - общо 202 хил. лв.

Преди година Гамишев получи 2 г. условна присъда и 3 г. забрана за шофиране заради катастрофа със смъртен случай. Инцидентът бе от 2014 г., когато Гамишев блъска пешеходеца Иван Жбантов в село Копривлен. Според обвинителния акт той е карал с 68 км/ч при ограничение от 50 км/ч. Пешеходецът е починал в болницата.

Гамишев има 3 къщи за гости - две в с. Лещен и една в с. Гайтаниново. Те са на фирми на съпругата, снахата и други роднини. За тях е ползвал финансиране по европроекти за общо 1 млн. лв. И трите къщи работят като такива и приемат туристи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com