Съдът окончателно развенча прокуратурата за подслушванията на протестиращи срещу Борисов и Гешев

8952
Съдът окончателно развенча прокуратурата за подслушванията на протестиращи срещу Борисов и Гешев
Снимка: БГНЕС

Не е вярно, че исканата от Мая Манолова информация относно подслушването със специални разузнавателни средства (СРС) на редица протестиращи срещу управлението на Бойко Борисов и искащи оставката на главния прокурор Иван Гешев е класифицирана информация. Това се казва в решение на Административен съд София-град (АССГ), което е окончателно.

ОЩЕ: Мая Манолова показа данни от прокуратурата: 40 души били подслушвани незаконно през 2020 и 2021

Причината за решението – на 23.03.2022 година е изтекъл последният срок за засекретяване на информация от всичко, поискано като данни от Манолова и няма искане този срок да бъде удължен, казва съдът. Съответно, отказът да се предостави на Манолова съответната информация, която тя иска съгласно Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) е закононарушение (на чл. 35 и чл. 36 и сл. АПК /Административно-процесуалния кодекс/, при неспазване принципа за истинност, залегнал в чл. 7, ал. 1 АПК).

Отделно, съдът посочва, че ответникът т.е. Софийска градска прокуратура, която е наследник на Специализираната прокуратура, е опитал да изложи допълнително доводи защо не дава информацията след като делото в съда е тръгнало по същество. Доводите – имало образувано досъдебно производство на база подслушването. Само че АССГ казва следното: "Съдът счита, че е недопустимо административен акт да бъде мотивиран след постановяването му, още повече в хода на съдебен контрол. По делото единствено са изложени твърдения за образувано досъдебно производство, но не са представени никакви доказателства за него, не е посочен дори негов номер, нито на какъв етап се намира (висящо, прекратено)".

Тома Белев: В 38 разработки на ГДБОП съм участвал за организиране на преврат срещу властта по време на миналогодишните протести

Какво точно иска Манолова?

1. Списък на лицата, активно участвали в антиправителствените протести през 2020 г., спрямо които са прилагани специални разузнавателни средства. Става въпрос за лица, посочени в публикации в медиите и доклад на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употреба на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията в 46-тото Народно събрание, съдържащи имената на 130 лица, които активно са участвали в антиправителствените протести през 2020 г. Под "активно участие" на посочените лица следва да се разбира лицата, които многократно от 09.07.2020 г. до 31.12.2020 г. са протестирали срещу правителството (третото на Бойко Борисов) и главния прокурор през посочения период. Въпросът е свързан с образувано и водено досъдебно производство от страна на Специализирана прокуратура по чл. 95 от Наказателния кодекс срещу подробно изброените лица.

ОЩЕ: Хаджигенов опроверга Борисов: Над 3000 души са подслушвани след незаконно разрешение

2. Списък на лицата, спрямо които са прилагани специални разузнавателни средства, по разследване за нарушаване на чл. 95 Наказателния кодекс в периода 09.07.2020 г. - 11.07.2021 г.

3. Списък на лицата, спрямо които неправомерно са прилагани специални разузнавателни средства в периода 09.07.2020 г. - 11.07.2021 г. Под "неправомерно прилагани СРС" следва да се разбира и СРС, прилагани без разрешение на съдия, и такива, прилагани с "формално" съдебно разрешение, дадени в рамките на законосъобразно протекла процедура, но при материална незаконосъобразност на издадените разрешения. Търсената информация се отнася за всички, посочени в т. 1 от заявлението лица, така и за същите лица, спрямо които е образувано досъдебно производство в Специализираната прокуратура по чл. 95 от НК и досъдебното производство е приключило без резултат, респективно СРС не са дали резултат.

4. Спрямо кои от гореизброените лица са прилагани специални разузнавателни средства в периода 09.07.2020 г. - 11.07.2021 г. и на какво основание? Под "горепосочните лица" следва да се разбира поименно посочените лица в обстоятелствената част от депозираното заявление 130 лица.

ОЩЕ: 2021 година за Николай Хаджигенов: Кадрите с полицейското насилие свалиха режима ГЕРБ (ВИДЕО)

5. В лично качество спрямо заявителката - М. Б. М.- Н., прилагани ли са специални разузнавателни средства в периода 09.07.2020 г. - 11.07.2021 г. и на какво основание?

ОЩЕ: Европейският съд удари шамар на България за следене и подслушване на хора

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com