Съдът отново гледа делото за смъртта на Чората

1432
Съдът отново гледа делото за смъртта на Чората
Снимка: личен архив

На 28 февруари, от 13:30 часа, ВКС ще гледа наказателното дело срещу полицаите Мирослав П., Георги К., Иво И., Борис М. и Янко Г. за убийството на Ангел Димитров, известен като Чората, съобщиха от съда.

Делото е образувано след решение на Върховния касационен съд, с което е възобновено касационното производство по искане на осъдените и случаят е върнат за ново разглеждане от друг състав на ВКС.

Пускат от затвора петимата полицаи с присъди по делото "Чората"

Върховният касационен съд днес излезе с решение за възобновяване на делото срещу петимата полицаи, осъдени за смъртта на Ангел Димитров...

Делото е възобновено след трето поред касационно разглеждане, изцяло е отменено решението, постановено на Военно-апелативния съд. С него подсъдимите Мирослав П., Георги К., Иво И., Борис М. и Янко Г. са оправдани по квалифицирания признак на чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 3 от НК – убийството да е извършено с особена жестокост. С решението са намалени наложените спрямо подсъдимите наказания от 18 години на 7 години затвор за Мирослав П. и от 16 години на 7 години лишаване от свобода за Георги К., Иво И., Борис М. и Янко Г. В останалата му част въззивното решение е потвърдено.

С първоинстанционната присъда № 329/09.11.2007 г. по н.о.х.д. № 329/2006 г. на Софийския военен съд подсъдимите са признати за виновни в извършването на престъпление чл. 116, ал. 1, т. 2 и т. 6 вр. чл. 20, ал. 2 от НК (убийство, извършено от лица от състава на полицията и с особена жестокост), като са им наложени наказания: на Мирослав П. – 18 години „лишаване от свобода“, а на останалите подсъдими за всеки поотделно – 16 години „лишаване от свобода“. С присъдата подсъдимите и гражданският ответник са осъдени солидарно да заплатят на гражданските ищци обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди.

С въззивното решение № 4/06.07.2018 г. по в.н.о.х.д. № 26/2016 г. на Военно-апелативния съд подсъдимите са признати за виновни в това, че като извършители и лица от състава на полицията при изпълнение на службата си, самостоятелно са причинили смърт по непредпазливост на Ангел Д. – престъпление по чл. 122, ал. 1 вр. чл. 2, ал. 2 вр. ал. 1 от НК, като за всеки един от тях поотделно наказателното преследване е прекратено поради изтекла абсолютна давност. С решението подсъдимите Борис M., Георги К., Иво И., Мирослав П. и Янко Г. са признати за невиновни и оправдани по първоначално повдигнатото им обвинение по чл. 116, ал. 1, т. 2 и т. 6, вр. чл. 20, ал. 2 от НК. Със същия въззивен съдебен акт първоинстанционната присъда е изменена в гражданско-осъдителната ú част, и е потвърдена в останалата ú част.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Викат на разпит Живко Коцев и в КПКОНПИ

Пореден опит за старт на делото „Дебора“

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Крими