Съдът потвърди доживотната присъда за полицай, обвинен в убийството на родителите си

2321
Съдът потвърди доживотната присъда за полицай, обвинен в убийството на родителите си
Снимка: iStock/Guliver

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата "доживотен затвор“ за бившия полицай Венцислав Караджов, постановена от окръжния съд. Караджов беше признат за виновен, че на 15 май 2016 г. е застрелял родителите си – Божура и Цветан Караджови, в дома им на ул. "София" в града на тепетата, припомня 24 часа.

Според разследващите мотивът е бил въпросната къща. Караджов водел дело срещу майка си и баща си за нея и го загубил. Затова на фаталната дата ги убил с пистолет "Макаров". Оръжието така и не бе открито. В мотивите си апелативните магистрати посочват, че престъплението, извършено от подсъдимия, е предумишлено, което се установява от заключението на компютърно-техническата експертиза, изследвала неговия преносим компютър. В паметта за посещаваните интернет сайтове е видно, че е била търсена и четена информация за отравяне с гъби, живак, с различни видове киселини. Датите на търсената информация съответстват на показанията на свидетели за засилена ексалация на напрежението между Караджов и родителите му след образуването на прокурорска преписка срещу полицая, както и в периода след постановяване на съдебния акт, с който са отхвърлени претенциите му за част от имота на ул. "София".

Доживотен затвор за мъж, умишлено умъртвил 22-годишна жена

Доживотен затвор при специален режим на изтърпяване на наказанието е присъдата, която постанови Окръжен съд - Стара Загора, на 30-годиш...

Като доказателство по делото фигурира и запис на разговор между Караджов и майка му, от който става ясно, че е заплашвал с пистолет родителите си. Апелативният съд смята, че от словесни заплахи Караджов е преминал към подготовка за убийство. Той многократно е търсил в интернет способи за умъртвяване на родителите си. Убийството е с користна цел, тъй като подсъдимият е единствен син на Цветан и Божура Карджови и техен наследник. След тяхната смърт, съгласно Закона за наследството, той е щял да придобие всички техни права, включително спорния имот, уточняват магистратите. Той обаче не желаел да чака да починат.

"Убийството е извършено от подсъдимия с особена жестокост, което се установява от доказателствата по делото и заключението на комплексната трасологична, балистична и медицинска експертиза относно травматичните увреждания на жертвите и механизма на причиняването им, последователността на причиняване на нараняванията, посоката на изстрелите, положението на пострадалите и нападателя по време на изстрелите; момента на настъпване на смъртта", пише в мотивите на съда. Караджов е изстрелял по двамата си родители общо 8 патрона. Според експертите, изготвили заключението на направената му комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза, той е проявил коравосърдечност и безчовечност, демонстрирал е отсъствие на състрадание. При определяне на вида на наложеното на Венцислав Караджов наказание като смекчаващо отговорността обстоятелство е отчетено единствено чистото му съдебно минало, а като отегчаващи – наличието на шест квалифициращи обстоятелства, при които е извършено деянието, лошите му характеристични данни, събрани за различните етапи от неговия живот, незачитането нито на моралните, нито на законовите норми, когато те не са в негов интерес.

"Отношенията му с едни от най-близките му хора – неговите родители, надхвърлят рамките на нормални отношения между родители и син. Начинът на извършване на убийството се явява екзекуция, при която родителите на подсъдимия не са имали никакъв шанс да се спасят или поне да потърсят помощ", посочва съдът. В мотивите му се казва още, че действията на подсъдимия след извършване на деянието са били насочени единствено и само към прикриване на следите и опит разследването да бъде поведено в друга грешна посока, включително и факта, че в един продължителен период от време Караджов е подбуждал към лъжесвидетелстване членове на семейството си. Друго прието отегчаващо обстоятелство е фактът, че към момента на извършване на деянието подсъдимият Караджов е работел като полицейски служител. Съобразно своето образование и длъжност той е бил призван не само да спазва закона, но и да следи за неговото спазване от трети лица и да санкционира тяхното противозаконно поведение. Вместо това се е саморазправил със своите родители, чрез извършване на най-тежкото престъпление срещу личността, а именно убийство, заключава апелативният съд. Решението му подлежи на протест и обжалване пред ВКС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Жена загина при катастрофа с ТИР край Враца

Със сак с марихуана: Задържаха трима души след наркосделка в София (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com