Трамвайна катастрофа в София, има информация за загинал*

15403
Трамвайна катастрофа в София, има информация за загинал*
Снимка: БГНЕС

Сигнал за верижна катастрофа между четири трамвайни мотриси в района на жк "Дружба", бул. "Искърско шосе“ е подаден днес към 11:30 часа, съобщава МВР. Инцидентът е станал след спирка на трамвай 20 в района.

Един човек е загинал, а други шестима са пострадали при сблъсъка, обобщава БГНЕС.

От болницата съобщиха, че пострадалите във верижната катастрофа в столичния квартал "Дружба", които са приети в СО на УМБАЛ "Св. Анна" - София АД са шест (5 жени и 1 мъж). Те са на възраст от 29 г. до 71 г. Сред тях е ватманът на едната мотриса - жена с порезна рана на главата и сътресение на мозъка. Тя е хоспитализирана в Клиника по неврология без опасност за живота. Другите пациенти са предимно с гръдни травми (има една жена с травма на коляно) и са освободени за домашно лечение.

Как е станал инцидентът? Първоначална версия:

Всичко е започнало от повреден трамвай, който не успял да се отмести на собствен ход. Два трамвая след него спрели, за да го изчакат да потегли.

Инж. Иво Василев, зам.-директор на Столичният електротранспорт, обясни, че загиналият най-вероятно е слязъл от един от трамваите, след което е тръгнал да пресича релсите между двата спрели трамвая. 

В този момент трети трамвай (номер 20) се удря с висока скорост във втория чакащ, а той от своя страна в първия в колоната. Загиналият бил смазан между мотрисите. Вследствие на удара има счупен пантограф, а един от трамваите е и с огънати ламарини.

Инж. Иво Василев подчерта, че при удара е пострадала ватманката на последния трамвай. Тя е с 31 години трудов стаж и по думите му е "изключително опитна". Той уточни още, че ватманката е почивала на 18 и 19 януари. 

В момента на място се извършва оглед от столични полицейски екипи. По случая е образувано досъдебно производство, в рамките на което ще се установяват и причините за възникналия инцидент.

Коментар:

Инж. Иво Василев, зам.-директор на Столичният електротранспорт,  коментира, че трамваят, причинил катастрофата, е бил в изправност. Самата мотриса била наскоро ремонтирана и боядисана, а след като я огледа добави, че и всичките ѝ спирачки са изрядни.

По думите му е имало достатъчно място и видимост от тръгването на светофара, за да може ватманката да види спрелите трамваи пред нея. "Не е изключено и спирането да е било направено по-късно отколкото е било необходимо, но какво точно се е случило ще каже следствието", коментира още той пред БГНЕС.

Василев уточни, че трамваите в града могат да се движат с максимална скорост от 50 км./ч. Според него е възможно тази скорост да бъде развита в участъка от спирката до сблъсъка, тъй като мотрисата е единична.

Движението на трамваите в района временно е спряно.

Столичен електротранспорт обвинява ватманката за трамвайната катастрофа с пострадала жена

По данни на "Столичен електротранспорт" ЕАД причина за тежкия инцидент на 12 ноември т.г. на ул. "Витоша" и ул. "Алабин" са действия на...

Временно е променен маршрутът на трамваите по линия 20 и 23, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Трамваите от линия 23 ще се движат от "Гео Милев" до станция Изток, а трамваите от линия 20 се движат от Пета метростанция на ул. "Пиротска" до "Гео Милев". В участъка от гара Искър до "Гео Милев" са пуснати автобуси.

Колко и какви инциденти с трамваи станаха в София през миналата година - припомнете си в този материал!

Вижте кадри от инцидента в ГАЛЕРИЯТА ТУК

* Информацията е обновена в 15.10 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com