X
 
 

Твърдение: "Хакналият" НАП е притискан да признае вина

4506 3
photo of Твърдение: "Хакналият" НАП е притискан да признае вина
Снимка: iStock/Guliver
Работодателят на задържания хакер Кристиян Бойков е категоричен, че той не е замесен в кибератаката срещу НАП.

Георги Янков, който е мениджър на компанията за киберсигурност TAD Group, където Кристиян работи, го определи като „страхотен професионалист” и човек, на когото може да се разчита. Той разказа в интервю за bTV, че Кристиян е бил изненадан от ареста, но се е държал изключително спокойно, както и че за възрастта си е много зрял.

Председателят на КЗЛД: Не съм видял държавна институция да прави одит на IT системите си

На практика са източени личните данни на всеки един български гражданин. Това заяви председателят на Комисията за защита на личните дан...

Янков изрази учудване, че от ГДБОП са реагирали толкова бързо и за по-малко от 24 часа вече са имали данни за извършителя. По думите му служителите на ГДБОП много добре познават Кристиян.

Георги Янков не смята, че той е целял да търси някаква популярност. Янков уточни още, че изземването на компютъра на Кристиян е продължило пет часа.  От ГДБОП са заявили, че действат по сигнал, получен от техния сайт. 

В коментар на изказването на Бойко Борисов, че Кристиян е вълшебник Янков заяви: "Тук няма магия всичко е технологии."

Адвокатите, които ще защитават 20-годишния специалист - Любен Казанлиев и Георги Стефанов, изразиха възмущението си от формулировката на мотивите за арест на Кристиян и ги определиха като "абсурдни". Според тях обвинението е най-тежкото възможно за киберпрестъпление с цел да се задържи в ареста. Те смятат, че в лицето на Кристиян е намерен удобният виновен. Адвокатите обясниха, че въпросният логфайл съдържа име, написано на кирилица. Освен това е използван Windows, а Кристиян работи само с Linux. По думите им, това подсказва, че всичко е направено от аматьор, а не от професионалист.

Задържаният за хакването на сайта на НАП обучавал ГДБОП на киберсигурност

Задържаният за кибератаката срещу базата с данни на НАП е водел курсове за повишаване на уменията на служителите на ГДБОП по киберсигур...

Всеки може да кръсти машината Крис, а после да промените името и така то да води към друг човек. Освен това файлът е текстов и може да се променя по всяко време, обясниха още адвокатите.

Самият Кристиян е споделил, че според него става въпрос за проблеми с конкуренцията и че е натопен.

Любен Казанлиев и Георги Стефанов обявиха, че Кристиян е каран да признае вина с обещанието да бъде пуснат от ареста. Също така му е казано, че ще има последствия за него, ако не се признае за виновен. Всичко това е станало без присъствието на адвокат.

Иначе от прокуратурата вече съобщиха, че Кристиян остава в ареста за 72 часа.

Слави за хакерската атака: Абе, къде живеем?

"Не е ли вече време наистина да пуснем кепенците и да затворим тая „нема такава държава“? Абе, къде живеем, бе?" Това пише ...

Повече за фирмата, в която Кристиян е работил може да прочетете в материала ТУК

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 4 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Има едни пловдивски мръсници полицаи, които от невинни искат да изкарат виновници, за да отчитат положителна статистика! Момчето не е виновно, щом по елементарен начин е проникнал в НАП. Виновна е държавата, че не е опазила своето. Ако хакерът беше в чужбина или чужда сили щяха да хванат някому макарите и данните наистина щяха да са изтекли. Това момче просто трябва да бъде използвано като отрица виж още ›› телен тест за киберсигурност на българските държавни и служебни тайни! Да бъде наградено, ако не се е възползвал от нищо от това сваляне на информация.
 • Разследващ 1 Разследващ преди 1 месец Профил на трол?
  Горкото момче. Сигурно сега ще го самообесят в ареста, както самоубиха много други, набедени за престъпници, за да прикрият мръсните си тайни и некадърието си.
 • българин 1.1 българин преди 1 месец Профил на трол?
  Е, чак до там надали, очевидно момчето е талант и нашенските простаци умен и талантлив човек не траят, ще ускорят придвижването му към Терминал 2, а и да се чуди човек, какво е чакало до сега това момче, на какво се е надявало на територията на червената мафия?!
  : 1 !
Последно в Актуално