Твърдение за злато за милиони: Трябва да дадем на пълното момче, демек на Пеевски, трябва да дадем на момчето с каскета (ВИДЕО)

76631
Твърдение за злато за милиони: Трябва да дадем на пълното момче, демек на Пеевски, трябва да дадем на момчето с каскета (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"Отиваме в Правителствена болница, съответно двете мутри с мен винаги, да не мръдна някъде. Викам добре – искам да направим протокол споразумение за купуване на дяловете. Искам авансово да ми преведете 500 000 лева, дължа над 100 000 лева на адвокатите, имам да плащам заеми. Аз съм гарантирал заеми с мои лични пари". Така Илия Златанов, създателят на най-големия производител на асансьори в страната - "Изамет", разказва своята история пред неправителствената организация Антикорупционен фонд и как бизнесът му набързо изтича през пръстите му.

По думите му, Златанов стига до това положение, след като получава помощ от адвокат Петър Петров, по-известен като бившия следовател Петьо Еврото. Той стана знакова фигура заради процеса "Цонев, Сантиров, Попов", в който обвиненията катастрофираха в съда – срещу бившия министър Николай Цонев и срещу съдия Петър Сантиров, като и Цонев, и Сантиров осъдиха държавното обвинение за обезщетения.

Припомняме, че по запис на заповед, за която стана въпрос в първата част на историята, Златанов дължи 3 милиона лева на съпругата на Петър Петров (Петьо Еврото) – Любена. Конфискувано му е и злато – 35 килограма, за над 4 млн. лева.

Според разказа, Златанов поискал да огледа документите по сделката, но отговорът бил "после ще ти ги пратя, нямаме време сега". Златанов твърди, че нотариусът по сделката – Весела Ивчева, пита на няколко пъти ще подписва ли и се стига до заплаха от адвокат Десислава Коцева, един от юристите, свързани с Петьо Петров според Златанов: "Синът ти още не е качен на хемодиализа, има гърчове, ще подписваш ли?". Тогава вече Златанов казва: "Добре". Но той добавя, че протоколите били непълни.

Според Антикорупционния фонд, Петров не желае да коментира, защото имало "риск от коронавирус".

Илия Златанов казва и, че е ходил при вече бившия ръководител на Спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров. Той слезе от поста в средата на май тази година, като не стана официално ясно защо. Версията на Златанов е, че е подписвал протокол, че златото, конфискувано от Илия Златанов, е намерено. Тогава, по думите на Златанов, му било казано, че имало фактури, че купил златото от австрийски дилър. "Аз във Виена съм ходил преди 6 години", коментира Златанов. "Прокуратурата си има механизъм за съставяне на фалшиви документи – откъде намериха фактури на мое име, че съм купил злато от австрийски дилър", пита бизнесменът.

Следва още по-скандално твърдение – че Любена Петрова му казала да отиде да си вземе златото от Специализираната прокуратура. Договорката е 50% от златото, което е конфискувано от Златанов, да остане за него, но по думите му той не получава нищо. И казва пред камера буквално какъв разговор е водил със съпругата на Петьо Еврото: "Любена, за златото трябваше половината да го взема, вие не ми дадохте една монета. Еее, ма нали знаеш, трябва да дадем на голямото, на пълното момче, демек на Пеевски, трябва да дадем на момчето с каскета, трябва да дадем на Франтишек, и каквото остане, ще го делим после".

"Казаха, че всичко, което е мое, вече е тяхно", твърди Златанов.

Това е механизъм за ограбване, те ограбват и държавата, твърди още Илия Златанов. А синът на Илия Златанов – Явор, който е във война с баща си за бизнеса му, твърди, че има злато, то си е негово и има документи да го докаже.

Коя е Любена Петрова? Тя е известна от времето на кабинета "Орешарски" и организирани протести срещу съдебната реформа и правосъдния министър от второто правителство на Бойко Борисов Христо Иванов - подробности научете ТУК! Всъщност след като изгря по медиите като организатор на контрапротести, тя сключи брак със сегашния си съпруг.

"Как и на кого се връщат иззети при претърсвания веществени доказателства под формата на 35 килограма злато и спазени ли са всички законови изисквания за това? Как се прави прехвърляне на дялове от фирми в болнични кабинети? Въпросите към Специализираната прокуратура относно върнатите през март 2020 г. веществени доказателства под формата на златни монети и кюлчета (които самата прокуратура при изземванията през 2019 година оценява на 4 милиона лева), стават все повече, но за съжаление все още са без отговор", казват от Антикорупционен фонд.

Припомняме, че на 26 юни прокуратурата официално съобщи, че Софийска градска прокуратура е образувала прокурорска преписка, по която ще извърши проверка на всички факти и обстоятелства.

Какво става със собствеността върху бизнеса на Златанов според журналистическото разследване, направено от бившия зам.-главен редактор на "Капитал" Николай Стайков, който беше заплашван наскоро - научете в долното ВИДЕО:

На заглавната снимка: Петър Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com