Ваклин "забравил" дали са му предложили 15 000 лв., за да я няма Иванчева

11977
Ваклин "забравил" дали са му предложили 15 000 лв., за да я няма Иванчева
Снимка: БГНЕС

Строителният предприемач Александър Ваклин, който твърди, че е бил изнудван от отстранената кметица на Младост Десислава Иванчева, не можа да си спомни дали някой му е правил оферта нея да я "няма" срещу 15 хил. лв на разпит пред спецсъда.

Такъв разговор се чува в едно от СРС-тата по делото. Репликата "Аз имам оферта...специализираната прокуратура...за 15 хил. лв... те да я направят да я няма" е произнесена от мъж, с който Ваклин си говори в районната община, докато чака за среща с Иванчева. Тогава бизнесменът е оборудван със СРС-та от разследващите.

Евродепутати се обърнаха към ЕК за репресиите срещу Иванчева и Петрова

Евродепутатът от Европейската народна партия Барбара Матера е направила официално запитване до Европейската комисия относно полити...

Заради тази реплика защитата на Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова поиска втори разпит на Ваклин. Той обаче заяви, че не помни за какви 15 хил. лв. и за каква прокуратура става дума, съобщи Club Z.

В съдебната зала стана ясно още, че Ваклин никога не е водил разговор за пари с Иванчева. Самият той още призна, че в много моменти се е съмнявал дали кметицата е наясно с разговорите на Ваклин с предполагаемия посредник в подкупа - бившият кмет на района Петко Дюлгеров. Дюлгеров, Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова са обвинени в приемане на подкуп от Ваклин за придвижване на строителни разрешения.

Ваклин обаче даде обяснения за друг момент в записите. Фразата: "Това са много пари. По-добре да издигна кандидатура за столичен кмет или да променя закона. С толкова пари ти казвам, че ще мине през парламента да сменим закона, да са назначаеми тия тъпанари", е произнесена в разговор със сочения за посредник при предаването на подкупа Петко Дюлгеров, след като бизнесменът се е видял с Иванчева. Той е много ядосан, защото е чакал часове наред пред вратата "като пионерче" и се чувствал унизен.

При втория си разпит в понеделник той обясни, че всъщност е имал предвид, че може да организира медийна кампания, за да убеди обществото, че районните кметове трябва да се назначават, а не да се избират пряко от гражданите. И заяви, че никога не е имал намерение да плаща за издигането на кмет.

СРС по делото "Иванчева" подсказва, че разжалваната кметица на "Младост" може да е натопена

За пореден път гледната точка на оставените с месеци в ареста и отстранена от длъжност кметица на "Младост" Десислава Иванчева, заместн...

Ваклин призна още, че е бил кандидат-депутат. Това го казвате за първи път при показанията си в съда, отбеляза съдията по делото Иво Хинов, предаде "24 часа".

Пред журналисти Ваклин поясни: "Беше преди години, бях кандидат депутат от малка партия, която не можа да вземе 1% на изборите. Спечели ги ГЕРБ. Моята работа обаче не е била обвързана с политическата обстановка", твърди той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com