Ваклин "забравил" дали са му предложили 15 000 лв., за да я няма Иванчева

12022
Ваклин "забравил" дали са му предложили 15 000 лв., за да я няма Иванчева
Снимка: БГНЕС

Строителният предприемач Александър Ваклин, който твърди, че е бил изнудван от отстранената кметица на Младост Десислава Иванчева, не можа да си спомни дали някой му е правил оферта нея да я "няма" срещу 15 хил. лв на разпит пред спецсъда.

Такъв разговор се чува в едно от СРС-тата по делото. Репликата "Аз имам оферта...специализираната прокуратура...за 15 хил. лв... те да я направят да я няма" е произнесена от мъж, с който Ваклин си говори в районната община, докато чака за среща с Иванчева. Тогава бизнесменът е оборудван със СРС-та от разследващите.

Адвокатът на Биляна Петрова: Изнесените СРС-та не събарят тезата на защитата

"Изнесените СРС-та не събарят тезата на защитата, че парите не са искани, защото те не променили през съответната процедура, не са пров...

Заради тази реплика защитата на Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова поиска втори разпит на Ваклин. Той обаче заяви, че не помни за какви 15 хил. лв. и за каква прокуратура става дума, съобщи Club Z.

В съдебната зала стана ясно още, че Ваклин никога не е водил разговор за пари с Иванчева. Самият той още призна, че в много моменти се е съмнявал дали кметицата е наясно с разговорите на Ваклин с предполагаемия посредник в подкупа - бившият кмет на района Петко Дюлгеров. Дюлгеров, Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова са обвинени в приемане на подкуп от Ваклин за придвижване на строителни разрешения.

Ваклин обаче даде обяснения за друг момент в записите. Фразата: "Това са много пари. По-добре да издигна кандидатура за столичен кмет или да променя закона. С толкова пари ти казвам, че ще мине през парламента да сменим закона, да са назначаеми тия тъпанари", е произнесена в разговор със сочения за посредник при предаването на подкупа Петко Дюлгеров, след като бизнесменът се е видял с Иванчева. Той е много ядосан, защото е чакал часове наред пред вратата "като пионерче" и се чувствал унизен.

При втория си разпит в понеделник той обясни, че всъщност е имал предвид, че може да организира медийна кампания, за да убеди обществото, че районните кметове трябва да се назначават, а не да се избират пряко от гражданите. И заяви, че никога не е имал намерение да плаща за издигането на кмет.

Панов иска прокурорската колегия да се произнесе по случая Иванчева

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов ще поиска от прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет да се произнесе...

Ваклин призна още, че е бил кандидат-депутат. Това го казвате за първи път при показанията си в съда, отбеляза съдията по делото Иво Хинов, предаде "24 часа".

Пред журналисти Ваклин поясни: "Беше преди години, бях кандидат депутат от малка партия, която не можа да вземе 1% на изборите. Спечели ги ГЕРБ. Моята работа обаче не е била обвързана с политическата обстановка", твърди той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Скъса му дрехата: Мъж нападна моторист на пътя Пловдив - Асеновград

ВИДЕО: Полицията установи вандала на гроба на патриарх Неофит, вижте поругаването

По заповед на Стоянов: ГДБОП с акция срещу корупция и контрабанда по границата

Корупцията е завладяла държавата: Мнението на над 80% от българите

Инцидент с тротинетка: Тийнейджър пострада в Бургас

Отново отложиха делото срещу бившия шеф на Агенция „Митници“ Петя Банкова

Вандали поругаха гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Самоуличава ли се Живко Коцев, че е бил част от престъпна група?: Говори Бойко Найденов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com