ВАС определи делото срещу НАП за изтичане на лични данни да продължи

5878
ВАС определи делото срещу НАП за изтичане на лични данни да продължи
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд(ВАС) определи Административен съд – София град да продължи прекратено дело, образувано по жалба на физическо лице срещу изтичането на лични данни от НАП. Определението по административно дело № 1796 от 2020 г. е от 17 февруари и е окончателно.

Съдиите приемат, че според правилото на чл. 79 параграф 1 от Общия регламент за защита на личните данни, според който субектът на данни разполага с право на ефективна съдебна защита независимо от наличните административни или несъдебни средства за защита, включително правото на подаване на жалба до надзорен орган, пише в определението на ВАС.

Поредно дело срещу НАП заради теча на лични данни

Бизнесмен от Русе реши да съди НАП заради големия теч на лични данни от миналата година. Свилен Максимов вече е внесъл иск в Администра...

Според чл. 39 от Закона за защита на личните данни при нарушаването на правата по Регламент (ЕС) 2016/679 субектът на данни може да обжалва действия и актове на администратора и на обработващия лични данни пред съда по реда на АПК, като в това производство субектът на данни може да иска обезщетение за претърпените от него вреди вследствие на неправомерно обработване на лични данни от страна на администратора или на обработващия лични данни. Тази разпоредба не се различава от общите правила, съдържащи се в АПК относно защитата срещу актове, действия или бездействия на административни органи, включително и тези по Глава единадесета на АПК „Производства за обезщетение“. Конкретно в този следва да се има предвид и другата препращаща норма, а именно на чл. 203, ал. 1 от АПК, според която за неуредените въпроси за имуществената отговорност по ал. 1 т.е. исковете за обезщетения за вреди, причинени на граждани или юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на административни органи и длъжностни лица се прилагат разпоредбите на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

В зависимост от случаите е установен различен ред за защита срещу индивидуалните, общите или нормативни административни актове, действия или бездействия, но имуществената отговорност за настъпили вреди от тези актове (ако те представляват непозволено увреждане) се упражнява чрез предявяване на осъдителен иск, подлежащ на разглеждане от административните съдилища по реда на АПК с препращане за неуредените въпроси към ЗОДОВ и ГПК.“, се отбелязва в определението на ВАС.

Припомняме, че в края на ноември стана ясно, че ВАС трябва да реши къде да се гледа делото за нанесени вреди от Националната агенция за приходите във връзка с изтеклите лични данни. Това е резултатът от първото дело в Административния съд в Добрич по иска на гражданин от Каварна в размер на 1000 лева за нанесени неимуществени щети като част от колективния иск, заведен от 157 души. Защитата атакува разделянето на делата в различни градове и настоява искът да се гледа в София.

Административният съд в Добрич, представляван от съдия Силвия Сандева, счете, че искът е предявен по мястото на увреждането, което в случая е град София и не прие за основателно прехвърлянето на делото по място на живеене. Според нея действието или бездействието на НАП, допуснала личните данни на над 5 милиона български и чужди граждани да станат публично достояние, е извършено в София, от което заключи, че делото не следва да се разглежда от Административния съд в Добрич.

Адвокат от Добрич съди НАП за изтекли лични данни

Адвокат Християн Христов от Добрич води дело срещу Националната агенция по приходите (НАП) за вреди в резултат на разкриване на лични д...

Как беше заведен колективният иск и предисторията по случая ЧЕТЕТЕ ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com