Витоша води по нарушения на строителни правила и експлоатация на кабинковите и въжени линии

2212
Витоша води по нарушения на строителни правила и експлоатация на кабинковите и въжени линии
Снимка: Pixabay

Проверка на 120 кабинкови и открити въжени линии в цялата страна са направили Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и Държавната агенция за метрология и технически надзор (ДАМТН). Тя е била разпоредена още през 2019 г. от Върховна административна прокуратура (ВАП). Целта й е да провери безопасна ли е експлоатацията им и дали се спазват разпоредбите на техническия надзор.

В хода на проверката е установено, че при 71 бр. от съоръженията не са установени нарушения, а за 49 от тях няма данни за наличие на издадени строителни книжа и за въвеждане в експлоатация. Без документи за въвеждане в експлоатация, в т.ч. и без данни за издадени разрешения за строеж, са 43 лифта и въжени линии. Липсват данни за техническото състояние на 14 обекта. Четири от тях са в лошо техническо състояние, но те не се експлоатират, съобщават от прокуратурата. 

Вила "Аглика": ДНСК открила нарушения, ВАП призова Фандъкова да наложи наказания

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира кмета на София да извърши незабавна проверка на място и по документи на строежа на ви...

Установено е незаконно строителство на строеж - Клуб „Руска баня“, изграден на начална станция на въжена линия Кабинков лифт „Княжево-Копитото, в Природен парк „Витоша“.

Най-често повтарящи се нарушения на строителните правила и норми са във „Витоша“ –13 бр. съоръжения; „Белица“ – 7 бр. съоръжения; „Мальовица“ – 5 бр. съоръжения.

В резултат на това е изпратено предписание до началниците на РДНСК, респ. до кметовете на съответните общини (райони) да предприемат административни и административно-наказателни мерки във връзка с констатираните нарушения.

Констатирани са и нарушения на Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на въжени линии. Най-често повтарящите се нарушения на цитираната наредба са във „Витоша“ – 10 и „Боровец“ - 4. Съставени са 4 акта за административни нарушения и са наложени 93 принудителни административни мерки. Всички те са в региона на Западна Централна България.

Турските нарушения на гръцкото въздушно пространство са се увеличили по Великден

По информация на Генералния щаб на гръцката армия през почивните дни за Великден са отчетени увеличения на нарушенията на въздушното пр...

ВАП сезира ДНСК и ДАМТН да предприемат и последващи мерки за преустановяване на нарушенията, както и за стриктно спазване разпоредбите на нормативните актове, свързани със законността на тези строежи и съоръжения и тяхната техническа годност. На контролните органи е разпоредено да изследват и преценят какви са възможностите за узаконяване на незаконните линии. Компетентните органи трябва да обмислят и възможността за спиране от експлоатация и премахване на строежите, за които няма строителни книжа или не са безопасни.

Въз основа на събраната до момента информация от проверките, ВАП намира, че са предприети съществени мерки, свързани с безопасната експлоатация на кабинковите и въжени линии в страната, които досега не са били обект на задълбочен анализ и проверка.

Към момента проверките продължават.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com