Властите се оплакаха от "терористичната" хакерска атака срещу НАП

8083
Властите се оплакаха от "терористичната" хакерска атака срещу НАП
Снимка: iStock

Терористично нападение срещу българските граждани и НАП – така властта определи хакерската атака, при която беше изтеглено огромно количество информация и лични данни на българи от системата на приходната агенция (НАП).

Двама министри – Владислав Горанов и Младен Маринов бяха извикани на извънредно парламентарно изслушване, за да разяснят ситуацията пред депутатите.

За хакерската атака - БСП иска Борисов да обясни пред парламента, ДБГ пита има ли крадени банкови сметки

Парламентарната група на "БСП за България" настоя в днешното заседание на парламента да участват премиера на страната Бойко Борисов, ми...

Свидетели сме на най-сериозната хакерска атака, при която е изтеглена 3% от наличната база данни на НАП, посочи министърът на финансите Владислав Горанов.

В хакнатите файлове се съдържат данни за стотици хиляди български граждани, техните имена, ЕГН и имена на български фирми с техните ЕИК и адреси, мейли, регистрационни номера на автомобили, разкри вътрешният министър Младен Маринов.

Ударена е една от 60-те бази данни, с които приходната администрация работи, като е използвана уязвимост на една от 144-те електронни услуги на НАП – за възстановяване на ДДС при покупки в чужбина, стана ясно от думите на Горанов. Публично оповестената информация продължава да бъде защитена, а съдържанието ѝ не е достатъчно, за да се разбере имущественото състояние на гражданите, увери Горанов. Няма нарушена или загубена информация при пробива, добави той.

Атаката вероятно е дело на руски хакер, тъй като въпросните данни са качени на руски домейни. Въпросните домейни и имейл адрес се проверяват ГДБОП. Съвместната работа на експертите на НАП, ДАНС, ГДБОП, Държавна агенция „Електронно управление“ продължава в денонощен режим. Ще извършим одит на всички системи на НАП, увери Владислав Горанов. Той добави, че вероятно това е извършено от по-млад човек, който е искал чрез техническото си превъзходство един вид да натрие носа на държавата.

Искат промяна на наредбата за касовите апарати заради хакването на НАП

"За потенциален проблем със защитата на данни БСК предупреди в свое официално становище още на 16 август 2018 г. и многократно след тов...

Пуснато е искане към сайта (бел. ред - Яндекс, като мейлът е minfin_leak@yandex.ru), от който са изпратени мейлите, да бъде свалена информацията, но няма резултат. Това заяви вътрешният министър Младен Маринова на излизане от парламента. На журналистически въпрос дали е поискано съдействие от руската държава, Маринов заяви: "Нека се ориентираме да видим откъде идва, как идва... никой не е казал, че идва от руската държава" и добави, че има международни процедури, които се спазват.

Пробивът в системата на данъчната администрация е бил осъществен преди почти 20 дни, разкриха от приходната агенция.

Към момента електронните услуги за граждани и бизнеса функционират нормално, с изключение на услугата за възстановяване на ДДС, платен в чужбина, допълват от приходното ведомство. Нерегламентираният достъп до чувствителна информация е органичен, уверяват от НАП.

Какво казва предполагаемият хакер за действията си - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com