Връзките, въпросите и твърденията за къщата в Барселона се множат като зараза от коронавирус

29217
Връзките, въпросите и твърденията за къщата в Барселона се множат като зараза от коронавирус
Снимка: БГНЕС

Готови сме да се явим пред парламента и пред Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика на Народното събрание, където да представим допълнителна информация по т.нар. случай "къща в Барселона". Това заявява в своя официална позиция Гражданско движение "Боец", чието име нашумя много като организатор на протестите против кандидатурата на настоящия главен прокурор Иван Гешев за държавен обвинител номер едно.

От НПО-то казват, че ще представят "всички известни към момента документи, факти и обстоятелства" и твърдят, че са внесли сигнал в КПКОНПИ още през 2018 година, но нямат информация нещо да е направено. Затова и искат да се създаде Временна анкетна комисия в парламента, която да разследва всички данни и обстоятелства по казуса. А за да няма намеса от страна на премиера Бойко Борисов, "Боец" иска той да бъде отстранен от поста си.

Движението посочва и, че е подало сигнал до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Още връзки към България

Междувременно разследващият сайт "Биволъ" публикува списък от четири фирми, чиято обща връзка е името на Йордан Христов и на жена му Силвия Николова и които са спечелили 3,7 млн. евро по еврофондове.

Христов е представителят на "Спортни имоти Приморско" АД. Именно в това акционерно дружество на първо място като вносители на капитал (внесеният капитал е 2 966 247 лв.) е кипърската офшорка Palms Enterprises LTD. Точно това е офшорката, която внася през 2014 година 1 750 000 евро във фирма Emma BGS SL – фирмата, в която манекенката Борислава Йовчева и баща ѝ участват с по 1500 евро всеки. Адресът на Emma BGS SL е този на прословутата къща в Барселона, за която бившият шеф на правния отдел на "Лукойл" Александър Чаушев твърди, че е негова собственост. А лицето на тенис клуба в Банкя Иван Саздов, който се отказа преди време да съди Елена Йончева заради коментарите ѝ за къщата в Барселона, е бил в управлението на "Спортни имоти Приморско" АД от 2008 до 2011 година – в Съвета на директорите. Саздов е част от т.нар. Кръг Банкя - "стари другари от службите и милицията", по описанието на в. "24 часа".

Йордан Христов присъства и в управлението на "Перла Турист" АД – също акционер в "Спортни имоти Приморско". Още преди 2 години излезе непотвърдено официално твърдение през публикувано от Facebook страницата "Да спрем разграбването на България" видео (сега то е изтрито), че той и жена му Силвия били пълномощници у нас на Белинда Ланион. Тя е съпруга на Майкъл Дойл, а двамата са осъдени през 2015 година във Великобритания за пране на пари. Дойл влиза в затвора за 7,5 години, а жена му – за 3,5 години. Повече по темата с връзката си припомнете в този материал!

Именно по отношение на бизнеса на Христов в Приморско, прочулата се с аферата "Яневагейт" съдия Румяна Ченалова дава няколко предложения на главния прокурор Иван Гешев какво да провери:

1. Дали през 2008 година е направена проверка на произхода на внесените в капитала на "Спортни имоти Приморско" пари от Palms Enterpises LTD – тогава кипърската офшорка има дял от 50% от предприятието, другите 50% са на Община Приморско? И дали е ясно кой е истинският собственик на Palms Enterpises?

2. Дали през 2010 година е направена същата проверка за заем от кипърската офшорка към "Спортни имоти Приморско" АД?

Ченалова казва и, че през миналата година Христов се е сдобил с 99% от акциите на "Спортни имоти Приморско", а за общината е останал 1%.

Припомняме, че друга героиня от "Яневагейт" - съдия Владимира Янева, първа спомена за "момичето от Барселона" по адрес на Бойко Борисов. Припомнете си точните ѝ думи в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com