Вътрешният министър: Никой не ни се е оплакал, че сме го били с бокс на протеста от 2 септември

4457
Вътрешният министър: Никой не ни се е оплакал, че сме го били с бокс на протеста от 2 септември
Снимка: БГНЕС

Депутатите от вътрешната комисия изслушаха вътрешния министър Христо Терзийски. Причина за изслушването станаха кървавите сцени по време на протестите в София на 2 септември, които предизвикаха силен отзвук в публичното пространство.

За използването на непозволени помощни средства от полицаи - като бокс

Министър Христо Терзийски отбеляза, че никога не е било толерирано превишаването на правомощията на полицаите, като уточни и, че нямало официална жалба полицай да е използвал бокс. "Когато имаме такава ситуация, включваме всички възможни ресурси на МВР. По време на вътрешните проверки, които бяха образувани за случаите от 10 юли, бе констатирано, че една част от полицаите са превишили правомощията си и са използвали нерегламернирани помощни средства, за което те бяха наказани и понесоха своята дисциплинарна отговорност. По отношение за това кои и какви средства са част от екипировката на полицаите, отговор ще даде главният секретар".

Главен комисар Ивайло Иванов поясни, че няма наредба, която да регламентира използването на боксове от полицаите. "Аз съм разпоредил на всяка една областна дирекция в страната да извърши проверка за използването на помощни средства от служителите, които влизат в тяхната екипировка".

"Само искам да направя едно разграничение - насилие прилагат протестиращите, а полицаите - превишаване на техните правомощия. И понеже имаше критики към професионалното ръководство от представител на БСП, моите уважения - вие нито сте били там, нито сте ръководили. На 2 септември имаше много мирно протестиращи, това е факт, който не може да бъде отречен от никого", призна той.

За действията на полицията на протестите

Действията на полицията по време на протестите е на ниво и извършена с най-висок професионализъм, каза министърът на вътрешните работи в отговор на Иван Иванов от БСП за протестите.

АЕЖ: МВР да отговори защо журналист е привикан на разпит заради запитване за полицейско насилие

Министерството на вътрешните работи (МВР) трябва да отговори защо журналист е бил привикан на разпит, след като е отправил въпроси към ...

Може би съм не съвсем обективен, но конкретно за тези действия и за оценката и планирането на работата преди, по време и на протестите, не бих казал, че са протести, те бяха обявени като въстания“, каза още Терзийски.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов допълни, че тази тема е многократно дъвкана. „Моята оценка е, че колегите се справиха перфектно с подготовката и самото изпълнение. Може ли да се стигне до предотвратяване на това нещо, въпреки информацията.

"От всички ,които се изказват по медиите, единици са хората, които са участвали в такава безредици. Лесно е отстрани да се гледа. Мнения съм чул на колеги бивши, които не оспорвам капацитет им, едно е да го гледаш отстрани, едно е да го четеш на книга, друго е да участваш“, каза още главният секретар на МВР.

Ако ние знаехме точно кои са провокаторите, какво смятат да направят, как точно, никога нямаше да го допуснем“, изтъкна още Иванов. Той посочи, че е нямало да се допусне да пострадат полицаи и български граждани, защото някой така иска.

От МВР мълчат: Наказани ли са полицаи, употребили прекомерна сила срещу протестиращи

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) мълчаливо отказа да предостави информация за това какви дисциплинарни наказания са нало...

Тук нямаше никаква спонтанност, тук имаше предварителна организация. Фактът, че взривните устройства, пиротехниката бяха там, няма как да станат, ако това нещо не се търси“, допълни още Иванов.

„Имаше много упреци срещу нас. Ние пазим институциите. На 2-ри септември това беше основната ни задача. Ние си свършихме нашата работа, обърна се той към депутатите, Вие успяхте да стигнете до работните си места и след това да си тръгнете“, заяви главният секретар на МВР.

Той обясни, че КПП-та са били изградени, за да не се допусне насилие и нараняване на граждани. Ивайло Иванов увери, че и занапред продължават да изпълняват своите задължения. Продължават разследванията. Образувани са досъдебни производства, които са в досъдебна фаза, добави главният секретар на МВР.

"Към момента са образувани 35 досъдебни производства срещу 37 лица, има и две срещу неизвестни лица. Те са свързани с пиротехническите средства, открити в една палатка на протеста", уточни Терзийски.

„На 2-ри септември пострадаха над 100 полицая. 36 от тях бяха прегледани в болница, а 6 бяха хоспитализирани. Най-тежко пострадалият служител е бил ударен с бомбичка и е бил загубил зрение на двете очи. Той е бил в шок. Вторият служител с тежко нараняване е от СДВР. Той също е бил ударен с бомбичка, която е паднала до щита му, наранявайки тежко ръката му. Третият по-сериозно пострадал полицай е на 40 години. Той е бил ударен с бомбичка в областта на слабините. Пострадалите колеги бяха обработени от лекарите и се върнаха отново в строя“, разкри министър Терзийски.

Позволява ли законът на МВР да използва външни сили при протестите?

Сблъсъците, до които се стигна на големия антиправителствен протест на 2 септември, повдигнаха много неудобни въпроси към действията на...

„По отношение на напрежението на 22-ри септември имаше друго масово мероприятие. Шествието след 22:00 часа то беше нерегламентирано мероприятие. Те питаха, защо не ги допускаме да се поклонят в храма и да отидат до Паметника на Незнайния войн, но след 22:00 часа това не е възможно, защото храмът не работи. Те търсеха конфронтация със служителите ни. Имахме атака, че ще има атака към сградата на Народното събрание. Очаквахме това да е новата сграда на Новото събрание. Ние затова не ги допуснахме. Когато търсиш конфликт, винаги можеш да намериш начин. Не ние започнали да хвърляме камъни и самоделни взривни устройства“, подчерта Ивайло Иванов.

Опит за разводняване?

Учудващо или не, първият въпрос към Христо Терзийски беше по линия на пътната безопасност и мерките, които от МВР се предприемат. Той беше зададен от председателя на комисията Пламен Нунев от ГЕРБ.

"Преди 10 дни сме внесли промени в Закона за движение по пътищата за по-бързото санкциониране на нарушителите на пътя, по-бързото събиране на глобите, за да има по-добра дисциплина на пътя", заяви Терзийски. Той отчете, че събираемостта на глобите се подобрява. Събраните суми от глоби е нараснала с 25 милиона, като достига рекордните 80 милиона лева от началото на годината. Това се дължи на доброто взаимодействие между службите и по-добрия технически контрол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com