Заради мерките срещу COVID-19: Спад на престъпленията, извършени от непълнолетни

2105
Заради мерките срещу COVID-19: Спад на престъпленията, извършени от непълнолетни
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Над 20% по-малко са случаите на бягство от вкъщи от непълнолетни и малолетни през 2020 г. в сравнение с предходната година, показват данни на Министерството на вътрешните работи, предоставени по искане на “Монитор“.

За първи път от години обявените за издирване деца отчитат брой, който е по-нисък от 1000. За изминалата година напусналите дома си са 932-ма в сравнение с 1172 през 2019 г. и 1175 през 2018 г. Често децата избират да напуснат дома си, когато в семейството има проблеми, за да се отдалечат от конфликта. Друг мотив за тази постъпка е липсата на внимание от родителите, неполагането на достатъчно грижи от тяхна страна. Желанието на децата е да предизвикат реакция от семейството си, да получат заинтересуваност и загриженост. Третата група на подрастващи, бягащи от вкъщи, са тези, които по-скоро са водени от своето лекомислие. Често те напускат дома, за да посетят приятели или да присъстват на купони.

Уговорен бой между момичета завърши в Пирогов

Уговорен бой между момичета завърши в Пирогов. Съученички си уговорили бой в Южния парк. 10 момичета пребили пострадалата си съученичк...

Причината за спада на бягствата от дома през изминалите 12 месеца можем да открием в мерките, взети за ограничението на разпространението на COVID-19. През март беше въведено дистанционно обучение, а молове и заведения, които обикновено са сред най-посещаваните дестинации от младежите, затвориха врати. Така младежите останаха вкъщи под надзора на техните родители, голяма част от които преминаха в режим хоум офис. Това се доказва и от статистиката на полицията по месеци. Тя отчита, че най-малко бягства от дома има през април, когато се отбелязваше месец от въвеждането на извънредното положение в страната. Тогава са регистрирани едва 10, извършени от малолетни, и 54 – от непълнолетни. През април 2020 г. е отчетен и най-ниският брой на престъпления и противозаконни деяния от деца и младежи – 302. Общо през цялата година пък случаите на нарушения на закона са 4751, което е с 410 по-малко от 2019 г.

Извършените убийства от непълнолетни са три – с две по-малко от предходната година. Престъпленията против личността, извършени от деца, имат незначителен дял спрямо общия брой престъпления, но винаги са се характеризирали със значителен обществен отзвук, коментират от полицията. Един от последните случаи, който потресе обществото, бе бруталното убийство и изнасилване на Андреа от Галиче, извършено от 17-годишен. На 11 януари тази година той е пребил абитуриентката, изнасилил я е, удушил я, заклал я и я ограбил. За това жестоко посегателство той може да получи най-много 12 години поради непълнолетието си.

През 2020 г. малчугани и тийнейджъри са извършили общо 1269 кражби и 221 грабежа Най-често те прибягват към по-дребни плячки. Причината е, че те се осъществяват и най-лесно. Подрастващите обикновено са изкушени от стоката, продавана в масовите магазини, или от вещи и пари на съученици. След тях се нареждат престъпленията, свързани с наркотици, и хулиганските прояви - в училищата и на улицата.

При противоправните деяния, извършени от лица под 16 и под 18 години, се налагат възпитателни мерки. Те са описани в член 13 от Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Дете, нарушило закона, може да получи предупреждение, да бъде задължено да се извини на пострадалия или да участва в поправителни програми, да бъде поставено под надзор на обществен възпитател или да бъде принудено да положи общественополезен труд. Най-агресивните малчугани пък биват настанявани в интернати, където да бъдат превъзпитани.

Спад в престъпленията на малолетни и непълнолетни в Стара Загора

123 възпитателни дела е разгледала Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН)...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com