Защо е изгодно да се изгарят отпадъци вместо въглища?

4927
Защо е изгодно да се изгарят отпадъци вместо въглища?
Снимка: РИОСВ – Русе

Ако боклукът е предназначен за изгаряне, може да се направи, има уредба, но МОСВ съобщиха, че не са подавани искове към страната ни. Ако е само за депониране нашето законодателство не позволява подобни дейности на територията на страната ни. Информацията беше, че може би ще бъдат изхвърлени някъде в България. Това засега е твърдение, но ако се случи - това е абсолютно незаконно. Това каза за БНТ Рашид Рашид, специалист по екология и опазване на околната среда по повод информацията, че италианските власти разследват композиия с 815 тона отпадъци, предназначени за България.

До момента е известно, че при акция на 11 декември на гара в Милано са задържани 582 бали отпадъци. Според разследващите те са били предназначени за България. Тръговската им стойност е за 130 000 евро. Проверката била по сигнал, а несъответсвие в документите накарало карабинерите да спрат влаковата композиция от 17 вагона, за да разнищят случая. По първоначални данни става въпрос за крайните продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите, за пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени. Още за случая можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Два проблема в информацията за разследването до момента експертът: Все още не знаем дали отпадъкът е предназначен за България и за къде в България. Дори отпадъка - казаха, че е смесен, битов. Информацията е прекалено оскъдна на този етап от разследването. Предполагам, че първо италианските власти ще се убедят, че отпадъците са за България и тогава ще ни дадат подробности, коментира той.

Казусът отвори дебатът за това как се движат отпадъците в Европа, защото очевидно това е доходоносен бизнес.

"В случая най-вероятно е изгодно за тази инсталация, която ще ги изгаря, защото самата инсталация получава средства за дейността. От друга страна те не плащат за вредни емисии. Ако се изгарят в ТЕЦ-овете, причината е за въглищата, които се използват там, се плащат допълнителни пари за квоти, които са емисии парникови газове. За отпадъците те получават пари от една страна, от друга страна за частта, която е биологична компонента, не плащат. И това мисля, че ще става практика все повече, понеже цените за квоти се увеличават и някои нерентабилни ТЕЦ-ове не могат да финкционират на въглища, но могат да изгарят отпадъци.", обясни експетът.

"Аз не съм сигурен дали този отпадък има връзка с протестите, които имаше в Италия. Понеже казаха, че отпадъците са смесени. Те трябва да отговарят на определени изисквания, за да могат да се изгарят. Не само от гледна точка на намаляване на замърсяването, но и от технологична гледна точка - калорийност и т.н. Ако са били предназначени за депониране, те не са подходящи за изгаряне. Но, ако могат да се изгарят, изискванията са свързани единствено с калорийно съдържание. Така че в случая просто трябва да се проверят какви са тези отпадъци", обясни Рашид.

Италианските власти разследват незаконна пратка от 815 тона отпадъци, предназначени за България (ВИДЕО)

Властите в Италия разследват заловена пратка на гара в Милано от вече третирани пластмасови отпадъци, които били предназначени за Бълга...

Още в началото на годината се появиха съмненията за нелегално унищожаване на отпадъци в България. През 2017 г. в България е имало внос на отпадъци за горене, но не повече от 50% от капацитета на съответната инсталация, подчертават от МОСВ. Специално от Италия – дестинация, за която "Биволъ" писа, че е източник на отпадъци за горене за ТЕЦ-овете на Христо Ковачки, има внос на киселина от батерии, на RDF и третирани смесени отпадъци.

"Италия е известна с бизнеса си с отпадъците. Интересно са избрали България. Може би са имали някакъв канал, който е било лесно да се стигне до България...Не трябва да говорим, че не трябва италиански отпадъци да идват у нас. Наши отпадъци отиват в Германия, в Австрия. Не е толкова фрапантно това. Въпросът е да отговарят на Закона. Не можем да депопнираме, но имаме цинментови заводи, които имат такива инсталации, които могат да изгарят отпадъци", коментира още Рашид.

Actualno.com припомня, че до края на годината България трябва да докладва съгласно Базелската конвенция за контрол на трансграничното движение на опасни отпадъци какви отпадъци и откъде са внасяни в страната през 2018 г. Още за това може да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

"Ние изнасяме, а колко внасяме нямам информация, МОСВ трябва да каже. Всъщност проблемът е основно в документите - по тях композицията е трябвало да съдържа един вид отпадъци, а реално не е.", заяви той. Контролните органи, които отговарят за внасяните и изнасяните боклуци в страната са МОСВ и Митниците, добави Рашид.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com