Защо ТИР-се обърна на АМ "Тракия" и уби 5-ма?

8442
Защо ТИР-се обърна на АМ "Тракия" и уби 5-ма?
Снимка: БГНЕС

Пет са жертвите на тежка катастрофа на автомагистрала „Тракия“ при 163 км в посока София. Сред загиналите е и шофьорът на тира, който предизвика инцидента.

Шестима са ранените. Те са откарани в Университетската болница в Стара Загора. Най-тежко е състоянието на дете на 2 години и половина с травма на главата, има опасност за живота му. Добрата новина е, че е започнало да диша самостоятелно, съобщава БНТ.

Катастрофата стана около 17.30 часа. В района на село Оризово шофьор на тир с турска регистрация, пътуващ към Бургас, е изгубил управление, прегазил е мантинелата и е навлязъл в насрещната лента за движение. Според очевидци камионът е ударил последователно поне пет автомобила, пътуващи към София. При сблъсъка предната част на тежкотоварния автомобил се е възпламенила.

14 часа след тежката катастрофа, магистралата остава блокирана, тежкотоварния камион все още е на платното.

Въведен е обходен маршрут в посока София: п.в. „Оризово“ - Плодовитово - Поповица - път I-8 - Садово - път II-56 - п.в. „Войводино“. Алтернативен обходен маршрут по АМ „Тракия“ в посока София от п.в. „Чирпан" - път I-8 - п.в. „Пловдив Изток“.

В посока Бургас движението се осъществява в една лента и се регулира от пътна полиция.

До 2 часа са биха следствените действия и огледите на место. В момента е приключило разтоварването на стоката на тира, предстои той да бъде вдигнат и до два часа се очаква да се пусне движението в посока София - само в активна лента. В дясна лента посока София - Бургас е само в активна лента, Изпреварващата е заета.

Каква е причината?

Причините се разследват, образувано е досъдебно производство.

Илия Златев - директор на Областното пътно управление в Стара Загора обяви пред BTV, че причина за катастрофата не може да са неравностите по пътя в този участък: "Поради заспиване или невнимание преминава през мантинелата и преминава в насрещното платно. Не е причина мантинелата и неравостите. Предварителния оглед води натам. Мантинелата е поставена през 1996-97г. и е отговаряла на ависчки стандарти, да , раждясала е и за съжаление не е успяла да спре камиона."

Най-малко петима загинали при тежка катастрофа на магистрала "Тракия" (ОБНОВЕНА)

5 са потвърдените до момента жертви на катастрофата край Стара Загора, след като турски ТИР помете автомобили в насрещното движение на ...

Според Европейския център за транспортни политики обаче еластичната ограда, която е била скъсана, и през която е преминал ТИР-ът е била стара и ръждясала и изобщо не е отговаряла на действащия норматив.

Според ЕЦТП изостава работата по обследване и извършване на целенасочени инспекции по пътна безопасност, които значително биха могли да намалят фаталността при подобни инциденти. Като основен виновник за това те посочват АПИ и настояват за извършване на незабавна реформа, която да преструктурира агенцията, като я превърне в работеща структура.

Те припомнят, че съгласно действащия закон за пътищата в Република България отговорността за поддръжката и обезопасяването на републиканската пътна мрежа е само и единствено на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Ето защо от ЕЦТП настояват незабавно да бъдат предприети мерки за извършване на инспекции в най-критичните точки, където загиват много хора.

От Центъра припомнят, че неотдавна под шапката на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) са били предприети действия за нормативна промяна в наредбите, регламентиращи именно обследването и обезопасяването на т. нар. Черни токи, както и на стандартите за поставяне на еластични огради (мантинели), но в тези работни групи участие вземат предимно силно зависими и лобистки кръгове, които все още определят политиките в сферата на пътната безопасност. Ето защо от Европейския център за транспортни политики настояват дейността по реформиране на нормативната рамка да бъде изцяло в ръцете на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Жена загина при катастрофа с ТИР край Враца

Със сак с марихуана: Задържаха трима души след наркосделка в София (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com