Заснеха катаджия да "пести" 300 лева на шофьор срещу акт и 50 лева за почерпка

11133
Заснеха катаджия да "пести" 300 лева на шофьор срещу акт и 50 лева за почерпка
Снимка: Стопкадър

Шофьор - нарушител публикува видео в социалните мрежи, на което се вижда как пътен полицай му иска и получава 50 лева, за да наложи по-ниска глоба. Срещу служителя на КАТ- София е образувано дисциплинарно производство. По случая работи и Софийската градска прокуратура. Нареждане за това е дал главният прокурор Сотир Цацаров.

- "Спестил съм ти спиране от движение".

Оставиха в ареста катаджията, взел 36 000 лева подкуп

Съдът остави в ареста служителя на КАТ, арестуван преди три дни за подкуп от 36 000 лева. Мярката не е окончателна и може да се обжалва...

- "Благодаря много".

- "Щеше да го отнесеш яко".

След този диалог от страна на пътния полицай следва двукратно подсещане, че направеният "жест" предполага съответната благодарност и указание парите да се дадат "ниско долу".

Случаят е от преди два дни, когато авторът на клипа спира на столичния булевард "Васил Левски", за да си вземе храна. Оказва се, че не е минал на задължителния годишен технически преглед, но срещу 50 лева си тръгва само с акт за неправилно паркиране.Той е част от доказателствата срещу пътния полицай. Има и видео доказателства:

КАТ ще следи за превишена скорост през деня и за пили шофьори през нощта

Няколко дни след като премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседание на кабинета и нареди спешни мерки срещу катастрофите, Пътна по...

"В случая полицаят не имал камера, но пък там, където е носил службата е бил в условия на видеонаблюдение, изградено на територията на столицата", каза главният секретар на МВР Младен Маринов.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова допълни, че е открит и съставеният от полицая документ, с който водачът на автомобила е санкциониран – не за това, че не е преминал годишен технически преглед, а за неправилно паркиране – нарушение, за което санкцията е доста по-ниска: "Установена е самоличността категорично - не само по кадрите, но и след като сме видели актосъставителя".

Младен Маринов обеща твърди мерки срещу подкупни полицаи и призова: "Гражданите да не се подават на рекета, а да сигнализират своевременно".

За автора на видеото, дал 50 лева за по-лека санкция, няма да има последици. Той вече е дал показания, но само като свидетел, уточни Румяна Арнаудова:

"Заради това, че той е бил поставен в ситуация, в която не е имал избор – тоест, касае се вероятно за изнудване и в тези случаи лицето, което дава подкупа, не носи наказателна отговорност и затова няма да му бъде повдигано обвинение", обясни говорителят на главния прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com