"17-дневна диета" от д-р Майк Морено

53527
"17-дневна диета" от д-р Майк Морено
Не е нужно да стоиш гладен, за да отслабнеш

Наднорменото тегло винаги е признак за хранителен и метаболитен дисбаланс. Противно на популярното схващане, то не е пряко свързано с това какво количество храна поглъщаме или колко упражнения правим.

Зависи от вида на храните, които поемаме, и усвояването им от организма. Ето защо трябва да оптимизираме храносмилането и да ускорим метаболизма, ако искаме да отслабнем бързо. Спазването на предложената диета спомага и за спадане нивото на холестерола и кръвната захар, детоксикация на организма и общо повишаване на тонуса. Състои се от четири 17-дневни цикъла:

I. Ускорение – бързо отслабване чрез подобряване на храносмилането.

II. Активиране – пренастройване на метаболизма за предотвратяване ефекта на платото чрез редуване на по-високо и по-нискокалорични храни.

III. Постигане – изграждане на балансиран хранителен режим и физическа активност.

IV. Затвърждаване – запазване на постигнатите резултати чрез редуване на първите три цикъла през делничните дни и хапване на воля през уикенда.

КАК ДА ОТСЛАБНЕМ, БЕЗ ДА ГЛАДУВАМЕ?

В диетата на д-р Морено не се препоръчва гладуване: акцентът е върху правилното съчетаване на храните, разумни количества на приеманите храни, пиене на много вода и включване на физическо натоварване.

В зависимост от нуждите на човека, той може да мине само един, два или всичките етапи от диетата. Ако има нужда да свали 5-6 килограма, тогава той може да мине само през първия 17-дневен цикъл и след това да отиде директно към четвъртия – за запазване на постигнатите резултати.

Ако иска да продължи с отслабването след първия цикъл, той може да премине към втория, в който се допускат повече и по-разнообразни храни и чиято цел е ускоряване на метаболизма. Ако след него има нужда да свали още килограми, минава и през третия 17-дневен цикъл, който е много по-либерален.

Тук се разширява спектърът на разрешените храни, като основното ограничение е върху тестените храни от бяло брашно и рафинираната захар. Акцентът на този етап е върху по-голямото физическо натоварване, което да компенсира по-калоричните храни.

Четвъртият цикъл е насочен към запазване на вече постигнатите резултати. Основната идея е през делничните дни, когато е по-лесно да се спазва по-строг хранителен режим, да се редуват указанията от предходните етапи (примерно понеделник и вторник човек да се храни според изискванията на първия цикъл, а през останалите дни да избере някой друг етап).

През уикенда можем да се отпуснем и да хапнем от любимите си храни, като, разбира се, не прекаляваме с количествата. Тази смяна на висококалорични и нискокалорични храни подпомага ускоряването на метаболизма. Към всеки етап от диетата е предложен хранителен режим за всеки ден с лесноизпълнимо меню, чиито съставки могат да се намерят на българския пазар.

Основно място в тази диета заемат месото, рибата, плодовете и зеленчуците. Отделна глава е посветена на предменструалния синдром и храненето на жените през тази седмица. Препоръките на д-р Морено са уместни и показват добро познаване на психологичните и физиологичните промени, които настъпват в женския организъм през този период.

обем: 312 стр.

цена: 12,95 лв.

Откъс:

Първа глава

Дайте ми 17 дни

Борбата с тероризма във "Войник под прикритие"

Джон Уелс се оттегля от активна служба в ЦРУ, но скоро разбира, че бивши агенти няма. След поредица кървави атентати в Саудитска Арабия...

Аз лично мога да обобщя 17-дневната диета с две думи: бързи резултати.

В зависимост от това колко тежите при започването й и какъв е метаболизмът ви, можете да очаквате да свалите 5-6 кг през първите 17 дни. Разбира се, колкото по-далече сте от желаното от вас тегло, толкова повече килограми ще свалите първоначално.

Нека не се заблуждаваме: Когато започнете диета, вие искате да видите незабавни резултати – и във външния вид, и в начина, по който се чувствате. Такъв е механизмът на обществените нагласи – когато искаме нещо, искаме го веднага. Същото се отнася и за отслабването. Ставаме нетърпеливи, когато килограмите не се топят с бързината, която сме очаквали. Да се откажем, изглежда много по-лесно, отколкото да продължим.

Целта на 17-дневната диета е да постигнете бързи резултати не като се стопите от глад, а чрез грижливо балансирани храни и упражнения, които въздействат на метаболизма по такъв начин, че мазнините продължават да изгарят ден след ден.

И още нещо: насочената към сваляне на килограмите част от диетата е ограничена до 17 дни, за да не се демотивирате при мисълта за мъчително дългите месеци на спазването й.

Освен това ще ви предпази от “ефекта на платото”, който често настъпва при други диети. 17-дневната диета кара тялото и метаболизма ви да гадаят. Аз наричам това „заблуда на тялото”. На всеки 17-дневен цикъл вие променяте количеството на калориите и храните, които приемате. Това вариране не позволява на тялото ви да се адаптира. В резултат намалява вероятността кантарът да „зацикли” на едни и същи килограми. И един бонус: Никога няма да се отегчите. Освен това е приятно да гледате как килограмите се топят. Така че заблуждението може да ви донесе и нещо хубаво!

"Владенията на страха"

"Винаги имаме избор", казва Пема Чодрьон, авторът на книгата. "Можем да позволим на трудностите, които срещаме по пътя си, да вкоравя...

В края на 17-те дни ще започнете втори 17-дневен цикъл, после трети и накрая ще навлезете в цикъла за стабилизиране на теглото, по време на който ще приемате по-разнообразна храна, включително любимите си неща в разумни количества. (Не бих желал отново да започнете да гравитирате около шведските маси.)

Вече знам какво си мислите: възможно ли е да се отслабне бързо и в същото време безопасно? Ако се извърши по правилния начин, без да се жертва доброто хранене – да.

Независимо от онова, което мнозина диетолози проповядват от години, диетите за бързо отслабване могат да бъдат здравословни, ако се провеждат правилно, и са в състояние да направят чудеса с излишните килограми и сантиметри за броени дни. Най-новите проучвания показват, че колкото по-бързо отслабвате, толкова по-дълго задържате по-ниското тегло. Ето една радостна новина за всички спазващи диети хора по света. Освен това, ако сте особено притеснени от скорошното рязко покачване на теглото си или току-що сте натрупали смущаващите няколко килограма след празниците или след сладоледения гуляй, тази диета бързо ще ви върне във форма.

17-дневната диета е съвършеният начин да активизирате тялото си, като постигнете бързо сваляне на килограми, което ще доведе и до повишаване на интелектуалните способности. Моят основен стремеж е да ви помогна да отслабнете възможно най-бързо. Само си представете: вече няма да се налага да „мъкнете” еквивалента на торба цимент на гърба си, копчето на дънките ви няма да изхвърча и да се удря в стената, няма да носите широки дрехи и да отпускате колана. Тази диета ще направи тялото ви стройно и здраво, с красив силует. Освен това за постигането на новото ви стройно „аз” няма да ви се налага да гладувате, нито да следвате режим с упражнения, използвани в подготовката на „Морските тюлени”.

Докторе, кажете, моля ви...

Няма ли много от свалените килограми да са „водно тегло”?

"Бойно поле - Москва" от Лев Пучков

Чеченските муджахидини извършват нов удар на територията на Русия. Всички членове на терористичните групи обаче са заловени и обезвреде...

Да, така е! И това е чудесно, защото водата също е тегло. Никога не отхвърляйте онези допълнителни килограми просто като „загуба на вода” – подобна нагласа работи срещу вас. От козметична гледна точка водното тегло може да прикрива загуба на мазнини и да е твърде обезсърчаващо. От здравна гледна точка задържането на течности може да натовари сърцето. Когато тялото задържа вода, това означава, че в кръвта ви има повече вода. Сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва всичкото това допълнително количество. Когато излишната течност изчезне, ще изчезнат подуването и подпухването. Ще започнете да изглеждате видимо по-слаби след 3-4 дни. Вероятно ще се чувствате много по-леки и ще сте мотивирани да внимавате какво ядете.

Все пак ще трябва да приемете, че това не е диета за удоволствие. Ще се наложи да спрете да ядете нездравословни „боклуци” и да ги замените със зеленчуци, плодове и чисто месо. Няма да ви карам да се терзаете в търсене на скрити емоционални причини за това, че сте пълни. Ще ви помоля обаче да ядете малки порции, да намалите приемането на мазни, прекалено сладки или прекалено солени храни и да си размърдате задника. Няма да ви прималее от глад, нито ще се озовете посред нощ в кухнята да търсите плодови бонбони или готовата смес за курабийки. Сигурен съм, че сте способни да се справите.

Хубавото на тази програма е, че няма да се почувствате обезкуражени или отегчени от перспективата да поддържате диета, която сякаш никога няма да свърши. Резултатите от нея могат да издържат изпитанията на времето и в никакъв случай не са по-лоши от онези продължителни диети, в които се акцентува на отчайващо бавното и постепенно понижение на теглото. Страшно ще ви хареса това, че след седмица, 10 или 17 дни ще сте по-слаби. Освен това най-вероятно ще почувствате лекота и невероятен прилив на енергия.

17-дневната диета е лесна за приложение – за разлика от много други диети, които са почти толкова сложни, колкото и контролния списък при изстрелването на совалка.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com