„Български загадки” на Григор Николов

35134
„Български загадки” на Григор Николов

Издателство Сиела представя на вашето внимание ново заглавие от поредицата HISTORIA incognita „Български загадки” на Григор Николов.

Книгата хвърля светлина върху някои дълго премълчавани епизоди и случки в битността ни на народ. Та недоволството ни от политиците си съществува още от 1879 г. и вече изглежда генетично заложено в българите, а само няколко години след Учредителното събрание, призвано да направи Търновската конституция, и депутатите ще изразяват своето недоволство от нея, забравяйки, че именно те са я приели. Началото на държавността ни още през 1880 г. ще бъде поставено със скандали и лобиране, така е и до днес, а още от 1879 г. една от първите задачи на всички управляващи е да сложат ръка на парите на БНБ. Отколе властта и политическите амбиции правят от довчерашни бойни другари смъртни врагове и вероятно затова през година-две има избори в България до 1946 г. и в първите ни демократични години до 1998.

Курбан Саид и „Момичето от златния рог”

Издателство Сиела представя на вашето внимание ново заглавие от историческата поредица CLIO „Момичето от златния рок” на Ку...

Голяма част от текстовете в книгата са посветени на въпроса дали само исторически сложилите се обстоятелства, незачитането на миналото или българската нехайност са причина да си нямаме дълговечна аристокрация и родове. Защото "Род прехожда, и род дохожда, а земята пребъдва човека."

Вероятно затова пет века мощите на свети Иван Рилски обикалят светилища, самите те светиня, вместо да имат свято място за поклонение. И до днес спорим за гробовете на Патриарх Евтимий и Паисий Хилендарски. Затова и приемаме за безстрашни юнаци Момчил юнак и неговия племенник Крали Марко, забравяйки, че и двамата са били васали - единият на византийския император, другият - на турския султан. И до днес, въпреки усилията на историци от няколко поколения, остава неизвестно къде е убит Христо Ботев, защо съратниците на Апостола Левски поне не правят опит да го освободят след задържането му при Къкрина, защо продадохме костите на Гоце Делчев на Македония както и как съвсем обикновената смърт на последния български цар Борис III се превърна в загадъчна.

Книгата предлага и материали за незаслужено забравени българи като Анжело Куюмджийски, първият ни ротарианец Съби Димитров, авантюристите братя Никола, Тодор, Лазар, Михаил и Борис Иванови, организатори на убийството на сваления министър-председател Стефан Стамболов. Читателят ще разбере и какъв е по народност създателят на Велика Сърбия ген. Никола Пашич, както и защо българи взривяват Американското посолство в София през 1922 г.

Вечното Момиче на „френския лейтенант“

Издателство Сиела представя на вашето внимание книгата от поредица Популярна класика „Момичето на френския лейтенант” от Дж...

Цена 15,00 лв.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com