Държавата дава подкрепа за филмови компании

7990
Държавата дава подкрепа за филмови компании

Държавата ще насърчава инвеститори във филмовата индустрия, които правят разходи над 400 000 лева в страната. Това решиха депутатите с приемането на второ четене на промени в Закона за инвестициите.

В особена разпоредба на закона се посочва, че инвестиции в нематериални активи, представляващи права върху обекти на интелектуалната собственост по смисъла на Закона за авторското право и сродните му права, могат да се насърчават, когато са свързани с извършването на квалифицирани разходи в размер не по-малък от 400 000 лева на територията на страната.

Различно кино и гейминг изживяване

Sony представя едно ново, различно кино и гейминг изживяване със своя персонален 3D видео шлем HMZ-T2. Шлемът представлява видео очила...

Редът за насърчаване на инвестициите ще се определя с наредба, издадена съвместно от министъра на културата и министъра на финансите.

В първоначалния вариант на законопроекта беше заложен праг от 1.5 млн. лева. Срещу това възразиха българските филмопроизводители, тъй като техните инвестиции остават под този праг. В рамките на дискусиите в пленарна зала вносителят на предложението Диан Червенкондев от ГЕРБ предложи прагът да се намали на 400 000 лв.

„Нямам абсолютно никакъв конфликт на интереси – не съм участвал във филми, не съм и продуцирал. Имаме всички условия в България да бъдем център и да привлечем инвеститори. Даваме възможност и за български, и за чуждестранни инвеститори”, коментира Червенкондев, цитиран от Агенция "Фокус".

Депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев заяви, че на това предложение изобщо не му е мястото в този законопроект. Няма становище на Министерството на културата, подчерта той.

Откриха дни на българската духовна култура в Санкт Петербург

Заместник-министърът на културата Митко Тодоров откри в Санкт-Петербург Дни на българската духовна култура, съобщиха от Министерствот...

„Логиката при филмовото производство не е да се стимулира този, който дава най-много, а да се стимулират по-малките”, каза Курумбашев. "Това предложение стимулира в България да се снимат американски филми, а не се стимулират българските творци", добави той.

Курумбашев предложи да се въведе не долен, а горен праг за стимулиране на инвеститори и той да е в размер до 3 млн. лева. Производството на кино е въпрос на българска национална идентичност, а не да прищявка, коментира депутатът. Мнозинството в парламента обаче отхвърли това предложение. В отговор той заяви, че от Коалиция за България ще предложат президентът да наложи вето върху този текст от закона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com