Марио Варгас Льоса и "Панталеон и посетителките"

19537
Марио Варгас Льоса и "Панталеон и посетителките"

Eдин от най-известните и значими романи на Варгас Льоса не е загубил актуалност до днес – преиздаван е многократно, има две филмови версии (1975 и 1999) и театрална постановка на Бродуей (2009). Темата за създаването на Службата за посетителки, лицемерен евфемизъм за подвижен публичен дом, предназначен да обслужва войската в отдалечените и труднодостъпни райони на амазонската селва, се редува с историята за религиозната секта на брат Франсиско и с личната драма на капитан Панталеон Пантоха, предизвикана от любовта му с Бразилката – най-красивата „посетителка“ от Службата.

Като остра сатира срещу военщината с нейната неспирно мелеща бюрократична машина и нагло лицемерие „Панталеон“ е сравним само с безсмъртния „Швейк“ и също като него предизвиква „смях през сълзи“, защото безсмисленото старание на Пантоха е доведено до абсурд, военните му привички – до пародия, а трагедията на живота се превръща във фарс. Въздействието на романа е подсилено от сменящите се като във филм кадри, от задъхания и накъсан ритъм, както и от колажите с „документален материал“, допринасящи за постигането на изключителен визуален ефект.

Перуанският писател Марио Варгас Льоса (р. 1936) е сред най-изтъкнатите в съвременната литература на Латинска Америка, един от нейните велики романисти, публицисти и есеисти. Името му се свързва с издателския „бум“ на тази литература наред с имената на Гарсия Маркес, Карлос Фуентес и Хулио Кортасар. Звездата му изгрява с романа „Градът и кучетата“ (1962), посрещнат с широко одобрение, а репутацията му се затвърждава със „Зелената къща“, за която получава наградата „Ромуло Галиегос“ в конкуренция с Хуан Карлос Онети и Габриел Гарсия Маркес.

Играй като мъж, побеждавай като жена

Защо жените, които в днешно време съставляват почти половината от работната ръка, не споделят корпоративната власт наравно с мъжете? За...

Литературният авторитет на Льоса продължава да расте с появата на романите „Разговор в Катедралата“, „Панталеон и посетителките“, „Леля Хулия и писачът“, „Войната в края на света“. Между най-значимите му произведения са още „Кой уби Паломино Молеро?“ (1986), мемоарите „Риба във водата“ (1993), романите „Възхвала на мащехата“ (1988), „Празникът на козела“ (2000), „Лудориите на лошото момиче“ (2006), много от които издадени и на български. Марио Варгас Льоса е носител на множество престижни литературни награди, сред които „Планета“ (1993), „Сервантес“ (1994), „Библиотека Бреве“, „Принцът на Астурия“, а през 2010 г. става Нобелов лауреат за литература.

Цена: 16 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com