Мръсните тайни на българския бизнес елит

17077
Мръсните тайни на българския бизнес елит

Една книга описва 10-годишния отчаян опит да се прави адекватен бизнес в България – от борбата за проекта „Белене” до битката с безсрамните медийни манипулации. В „Игрите на властта” (ИК „Изток-Запад”) авторът Петър Клисаров споделя горчивия си опит без да спестява нищо, обозначава всички проблеми с точните им имена и ни предлага премълчаваната досега истина под формата на взривоопасна смес от факти, документи и анализи.

„Veritas odit moras!”, твърди римският политик, стоик и философ Сенека. В контекста на българската действителност сентенцията е не само вярна, но и ужасно тъжна. „Истината ненавижда закъснението”, а закъснението води до брутални последици, от които губи най-вече обикновеният гражданин. Затова Петър Клисаров решително ни поднася скандалната, шокираща и неудобна истина за съдбата на едни от най-наболелите бизнес машинации у нас, а доводите и аргументите му са колкото удар в десетката, толкова и потенциално взривоопасни. Досега, смята Клисаров, голяма част от истината не е излизала наяве, защото е била търсена на погрешното място и по неправилен начин; разбира се, била е и прикривана яростно от тези, които са се грижили за своите користни интереси. Обаче краят на тази неправда е вече факт.

„Игрите на властта” разказва нелепите и безизходни ситуации, с които се сблъсква всеки, който иска да прави бизнес в България. Клисаров споделя преживяното по време на три последователни правителства – суров опит в един неблагоприятен и враждебен климат, при който държавни служители се стремят да извлекат лични облаги на всяка цена, обричайки на неуспех икономическото развитие на страната. Това е обществена тайна, която малцина назовават и описват. Макар и абсурдно, да правиш бизнес в България всъщност означава да се занимаваш с политика. За съжаление е вярно и обратното: да правиш политика в България значи да се занимаваш с бизнес. Бизнесът и политиката са тъй преплетени в Прехода, че границата им на практика е неразличима...

„Игрите на властта” е прецизен документ, изследващ и изобличаващ механизмите на тази вредна за България симбиоза между политическия и бизнес елит. Написана с жив и ярък стил, изпълнена с хумор, който почти разсейва впечатлението за безнадеждност, книгата демонстрира упорството на Клисаров в желанието му за промяна.

Клисаров е роден през 1968 г. в София. От 1990 до 2007 г. живее в Торонто, Канада, а от 1991 до 2007 г. оперира собствен бизнес в различни сфери: енергетика, строителство, туризъм, внос-износ, ритейл, произведения на изкуството и реставрации. От 2001 до 2005 г. е представител за България на AECL (Канадска държавна корпорация за ядрена енергетика). Основен участник е в размразяването на проекта „Белене”. От 2006 до 2011 г. е генерален мениджър за България на AECOM – най-голямата инженерна консултантска корпорация в света с над 45 000 души персонал.

Редактор Десислава Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com