Непознати творби на Чехов в новата поредица на "Ентусиаст"

7248
Непознати творби на Чехов в новата поредица на "Ентусиаст"
„Избрани разкази“ представя на по-младите читатели великите автори по съвременен начин

В края на месец февруари издателство „Ентусиаст“ стартира нова поредица – Избрани разкази, с която читателите ще имат възможност да преоткрият вечните творби на майстори на жанра като Антон Чехов, Хайнрих Бьол, Катрин Мансфийлд, Ги дьо Мопасан и други.

Поредицата не претендира за антологичност, а по-скоро представя пъстра мозайка от многообразното творчество на авторите.

Гай Кавазаки за първи път в България!

Вярвате или не, на 22 май 2012 г. Гай Кавазаки ще гостува за първи път в България! „Бащата на евангелисткия маркетинг“ идва...

Модерното дизайнерско оформление на поредицата и подборът на произведенията, който включва известни и позабравени истории, са адресирани към по-млада публика. Целта на проекта е да представи на младите читатели класиците в нова светлина, различна от досадните и скучни представи за авторите, добити от текстовете, залегнали в учебните програми. Първата книга от поредицата е посветена на творби от „майстора на късия разказ“ Антон Павлович Чехов.

На въпроса защо произведенията на Чехов са поставени в началото на поредицата, отговорът е несъмнен и ясен. Антон Чехов е от авторите, които задължително се препрочитат на различен етап от човешкия житейски път. Няма друг писател, който така добре да се възползва от предимствата на краткия разказ, за да заинтригува читателите. Неговите текстове са наситени с много хуманизъм, проницателност, преоткриване на човешките потайни кътчета и звучат винаги актуално.

Книгата събира над 40 разказа на Чехов, които включват както най-популярните му творби, така и по-малко известни: „За любовта“, „Верочка“, „ Ариадна“ „У предводителшата“ „Старата къща“, „Злополучие“, „Случай от практиката“, „Гусев“ и други. Те представят многообразието и нюансите в темите и богатите жанрови възможности на разказа – от темата за любовта, през по-битови и сатирични творби, до дълбоки филосовски прозрения. В сборника намират място шестима преводачи – от утвърдени писатели като Ангел Каралийчев и Рачо Стоянов до едни от най-добрите познавачи на Чехов – Елка Хаджиева, Лиляна Ацева, Илиана Владова и други.

Антон Павлович Чехов е един от най-известните руски писатели по цял свят. Освен със своите разкази, той е популярен и с множеството си пиеси, които се поставят и до днес. Автор е на около 900 творби, голяма част от които се превръщат в класически произведения на световната литература. „Хубаво е да си спомниш за такъв човек, в живота ти веднага се връща бодростта, той отново придобива ясен смисъл“, споделя в своя очерк за Чехов Максим Горки, като не прикрива преклонението си към великия руски писател.

Международната сензация "Нощният цирк" вече и в България

В края на месец февруари издателство „Ентусиаст“ публикува у нас дебютния роман на Ерин Моргънстърн „Нощният цирк&ldq...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com