"Песента на глухарчетата" разкрива дълбините на детската душа

17752
"Песента на глухарчетата" разкрива дълбините на детската душа

Хилде Хагерюп е дъщеря на известния норвежки писател Клаус Хагерюп. Тя се вълнува силно от отношенията между подрастващите, от техните интереси, проблеми и терзания. Като истинска представителка на традиционно наситената с психологическо проникновение скандинавска детска литература, в „Песента на глухарчетата”, както и в другите си романи, Хагерюп ни потапя в богатия свят на все още детските души.

Не ни спестява нито разочарованието от близките, нито болката от жестокостта на околните, неизменни спътници на човека през целия му живот. А героите ѝ ни стават толкова близки и мили, че разпознаваме в тях не само свои съученици, приятели, роднини, а и самите себе си. Норвежката писателка описва живота на децата и юношите такъв, какъвто е – изпълнен с въпроси, неясноти, а често и със затаено страдание, чийто външен израз става агресивността.

Спасителя идва - безшумен и безмилостен

Спасителя идва - безшумен, безмилостен, сеещ смърт - в петия роман на български език от Ю Несбьо Осло в блясъка на коледните светлини,...

Понякога възрастните си мислят, че разбират децата и знаят кое ги мъчи. Понякога подхождат към тях някак самонадеяно, сигурни в точната си преценка на чувствата им... Дванайсетгодишната Герд изгубва любимия си баща по време на морска буря. Нито майка й, нито сестра й, нито баба й осъзнават колко тежко преживява смъртта му, защото Герд видимо не пада духом и избягва да показва мъката си. Вместо това се кара със съучениците си, нагрубява ги, дори ги удря.

Съчувствието на околните е запазено за по-голямата й сестра Сив, оцеляла след трагичния инцидент, и Герд е принудена да се справя сама с неверните приятелки, с презрението на околните, с хорската студенина. Онези обаче, които успеят да надникнат зад суровата обвивка на малката мъжкарана, ще видят крехката й чиста детска душа.

Един трогателен роман за приятелството, за коварството и за неосъществените мечти, за който писателката e получила няколко високи отличия: Наградата „Соня Хагеман“ за детско-юношески роман, Наградата на Холандия за детска и тийнейджърска литература „Сребърна целувка”, Наградата за детска книга на норвежките критици и Наградата на Норвежкото сдружение на училищните библиотекари.

Исторически роман разказва за България и падането под османското иго

Романът-животопис за Страшното време „Градината на Всевишния” от Светослав Цветков е мащабно историческо платно за живота, ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com