Пресъздават в 3D шедьовъра на Пикасо "Герника"

20905
Пресъздават в 3D шедьовъра на Пикасо "Герника"

Музеят "Кралица София" пристъпи към детайлно заснемане на картината на Пабло Пикасо "Герника" с помощта на специален робот за 75-годишнината на картината, съобщи Асошиейтед прес.

Изследователската работа се извършва в рамките на програмата "Пътешествие в дълбините на "Герника". Идеята да се направи детайлна снимка на "Герника" със специална техника е възникнала преди няколко години.

След като през 1992 г. произведението на Пикасо е предадено на музея "Кралица София", от 1996 до 1998 г. реставраторите в него са извършили първите научни изследвания. Направени са радиографски, микроклиматични и бактериологични проучвания на платното на Пикасо. На базата на получените данни след това са проведени ред реставрационни дейности.

Оттогава досега не е имало нови изследвания. Сега, благодарение на финансирането от страна на "Телефоника", в музея ще използват метод, прилаган в други големи музеи по света. Разработена е специална компютърна програма, която обработва хиляди фотографии с високо разширение и създава триизмерно изображение на картината.

Резултатите от изследванията на "Герника" ще бъдат представени не само пред учени, но и пред широката общественост. Предвидено е те да бъдат качени в интернет. А дотогава само през първия етап е предвидено да бъдат направени от 23 000 до 24 000 цветни снимки, а след това те да бъдат "слепени в голям чаршаф". Процесът е бавен и ще отнеме поне три нощи.

След това картината ще бъде изследвана с ултравиолетови и инфрачервени лъчи. Работата ще приключи през юни със създаване на триизмерно и мултиспектрално изображение на платното.

Мащабното изследване е възможно благодарение на използването на специално разработен и създаден в Испания робот. По оценка на испанските средства за информация стойността му е около 300 000 евро. След като завърши изследването на "Герника" роботът ще бъде използван и за други картини в музея, а също при реставрационни работи. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com