Проф. Илчев: Разпарчетосваме националното богатство

56829
Проф. Илчев: Разпарчетосваме националното богатство

Улисани в дребнави крамоли, угрижени как да разпарчетосаме националното богатство, сме изложени на опасността да загубим най-ценното, завещано ни от дедите - българският възрожденски дух, заяви ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев по време на словото си в 272 аудитория на първото ни висше учебно заведение пред гостите и участниците в Третия международен конгрес по българистика, който се провежда у нас.

Там присъстват президентът Росен Плевнелиев, председателят на НС Михаил Миков, дипломати и студенти. Не е лесно да правиш празник на духовността в наше време, лесно е реч да държиш, продължи той. Вярно е, че днес е празник на словото - призовавам държавниците, които стоят тук да преминат от слова към дела, защото на слова се наслушахме, а на "дела" не само се нагледахме, но дълго още се борим с последиците от тях, каза той.

788 - това е мястото на СУ "Климент Охридски" в света

Софийският университет "Св. Климент Охридски" заема 788-то място в Рейтинга за академичните постижения на университетите (URAP) за 20...

Еврейска поговорка казва, че ако изпуснеш злато и книга първо вдигни книгата, припомни проф. Илчев. В последните години често изпускахме златото, без да вдигнем книгата. Призовавам държавата да влезе в ролята си и да подкрепя качеството, защото само то във всяка една област може да ни изведе напред. Само преди месец и половина академичната общност на СУ "Св.Климент Охридски" прие декларация до НС, в която казахме: настояваме веднага след изборите НС и новото правителство да вземат необходимите решения. Ако това не се случи университетът ни ще покаже по категоричен начин, че досега се е въздържал от протести не защото няма сила за тях, а защото има опасност тази сила да се окаже твърде голяма, предупреди ректорът. Независимо от това кой е на власт и какво ще е правителството нашите искания си остават същите, защото те са насочени към едно по-добро общество, потвърди той.

Поздравявам колегите българисти с нашия общ празник и им благодаря, че приеха поканата ни. От три десетилетия комай България е загърбила приятелите си, а не престава да хленчи и да се оплаква от незавидния образ на българите в Европа и по света, подчерта професорът. Днес е празник на българското Възраждане, затова възраждаме този празник на приятелството, каза той. Надяваме се, че конгресът ще постави едно ново начало и държавата, която и сега прояви слаб интерес към инициативата ни най-накрая ще влезе в ролята си и ще подкрепя пазителите на българската духовност и разпространителите на българската култура, отбеляза проф. Илчев.

Днес е празник на писмеността, науката, културата и образованието. В Елада смятали за по-тежко от всички наказания да прекараш живота си без да познаваш буквите и изкуствата. Та като побеждавали във война забранявали на децата на победения да учат, иносказателно подчерта професорът. Как допуснахме сами да се докараме до този хал - децата ни да загърбват училището, а медиите да славят чужди училища, запита проф. Илчев. Но въпреки всичко духовността и културата са обречени на успех, категоричен бе той.

В своето слово българският президент Росен Плевнелиев говори за културната политика на България в чужбина, за нуждата от активно популяризиране на културата ни и на нашите ценности. Те са средство не само за разпространение на идеи, но и важен лост за насочване на вниманието към българската икономика и наука, каза той. Според него има значение за просперитета на една държава и нейния имидж. И това е нашата задача - и на политици, и на учени и на творци, подчерта той, да подобрим имиджа ни в чужбина.

Ректорът на Алма Матер не пусна студентите от „Орлов мост” в университета

Ректорът на Софийския университет  "Свети Климент Охридски", проф. Иван Илчев, забрани провеждането на кръгла маса в ресторант &bd...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com